Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A természet élteti a horgászokat
Az Ibolya-tó népszerű horgászhelyszín Sopronban, ide is rendszeresen telepít halat a Sopron és Vidéke Horgász Egyesület. Fotó: Filep István

A halvédelmi törvény azt is szabályozza, hogy milyen felszerelést lehet használni

A természet élteti a horgászokat

| Köves Andrea | Sport

Sopronban és környékén az egyik legnépszerűbb hobbi a horgászat, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Sopron és Vidéke Horgász Egyesület több mint 900 taggal rendelkezik.

A civil szervezet már több mint hetvenéves múltra tekint vissza, a legfőbb célkitűzése azóta is változatlan: a kezelésében lévő vizek használata, felelős és hosszú távú fejlesztése.

– Az egyesület vízterületei állami vagy önkormányzati tulajdonban vannak, mi halgazdálkodási jogot kapunk, ez egyébként az országban mindenütt így működik – kezdte dr. Varga Tamás, az egyesület elnökségi tagja. – Ez biztosítja azt, hogy a törvényi előírásoknak megfelelve használjuk az érintett területeket horgászati céllal. Olyan íratlan szabályokat is szem előtt tartunk, mint a vizek környezetének rendben tartása, a szemét összeszedése, a fűnyírás, a kaszálás. Egyesületünk évente nagyságrendileg 20 mázsa halat telepít a hozzánk tartozó tavakba, így az Ibolya-tóba, a Szalamandra-tóba, az Ikva-patakba és a hozzátartozó vízrendszerbe, a Gida-pataki víztározóba és a Rákos-patakba.

Ha valaki kedvet érez a pecázás iránt, akkor legelőször le kell tennie egy horgászvizsgát, itt a halismereti részről, jogi tudnivalókról kell számot adnia, illetve tisztában kell lennie azzal, hogy melyik egyed mikor horgászható, és a méretszabályokat is el kell sajátítania a vizsgázónak. Ha valaki sikerrel vette az akadályt, akkor kétféle horgászjegyet kell vásárolnia: egy állami, illetve egy konkrét területi jegyet. A halvédelmi törvény azt is szabályozza, hogy milyen felszereléssel lehet horgászni. A különböző szabályozások betartását halőrök ellenőrzik. Az egyesület tagjai közül többen járnak országos versenyekre szép eredményeket elérve. A közeljövőben szeretnék még több fiatallal megszerettetni ezt az izgalmas tevékenységet, így nyáron horgásztábort szerveznek.

– Van, aki a csendet, a nyugalmat, az elvonulást találja meg a horgászatban, akad, akit a táj szépsége motivál, más a küzdelmet, az ősi vadászösztönt éli meg – tette hozzá dr. Varga Tamás. – Tagjaink közül sokan visszaengedik a tóba az elfogott zsákmányt, mert nem maga a hal megszerzése a legfőbb céljuk, hanem az ahhoz vezető folyamat tölti fel őket.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...