Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A sport nagy tanítómester
Telegdy Ádám és Kapás Boglárka Fotó: Németh Péter

A sport nagy tanítómester

| Madarász Réka | Sport

A sikernél jóval fontosabb a hozzá vezető út – vallja Kapás Boglárka és Telegdy Ádám. Az úszók múlt héten csütörtökön interaktív beszélgetés során meséltek élményeikről a Soproni Egyetemen.

Kapás Boglárka világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes úszó és Telegdy Ádám többszörös magyar bajnok, olimpikon úszó először tett eleget a Soproni Egyeteméhez hasonló felkérésnek. Mindketten az ELTE pszichológia szakos hallgatói. A személyes hangvételű beszélgetés főként az úszók pályafutására vonatkozott, az elhangzottakat prezentációval tettek szemléletesebbé.  

– A siker titka az, hogy az embernek legyen egy célja, egy álma, amiért képes mindent megtenni. És ha ez megvan bennünk, az már önmagában siker – mondta Bogi. – Kisgyermekkorom óta mindig is az volt a legnagyobb álmom, hogy egyszer olimpiai bajnok legyek. Ahogy azonban egyre közelebb kerülök hozzá, úgy egyre jobban tudom értékelni azt az utat is, ami mögöttem van. Nagyon örülök annak, hogy élvezni tudtam mindvégig, és hogy nagyon szép eredményeket értem el közben, amelyekre büszke vagyok. Ezért úgy gondolom, nem fogok csalódni, ha nem leszek olimpiai bajnok. Jó, hogy volt ez a cél, mert ez húzott, de ennél sokkal fontosabb, hogy mindvégig élveztem.

Ádám célja pontszerző helyet elérni a következő olimpián, de ő is csak Bogit tudja megerősíteni: nagyon élvezi a sportot, mindazt, ami vele jár, ezért nem feltétlenül lesz világvége, ha a cél nem jön össze. Mindketten úgy gondolják, megérte meghozni a rengeteg áldozatot, amivel az élsport jár.

– Nagyon sok mindenre megtanít a sport – fejezte be Bogi. – Ha az ember esetleg úgy érzi, hogy többet tesz bele, mint amit kivesz, azt máshol visszakapja.

A legnagyobb értékek, amelyeket megtanultak értékelni az úszók: a küzdés, a kitartás, az alázat és a képesség, hogy dolgozzunk és mindent feláldozzunk azért, amit el akarunk érni. 

Kapcsolódó cikkek