Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A profik közé vezető úton
Sáli Barnabás minden nap edz, nemcsak egyéniben, de a soproni squashcsapat tagjaként is rendszeresen versenyez. Fotó: Filep István

Sáli Barnabás fallabdázó célja, hogy Európa-bajnok legyen

A profik közé vezető úton

| Czetin Zoltán | Sport

A felnőtt mezőnyben is többször ütőt ragadott már a 15 éves Sáli Barnabás. A soproni srác Magyarországon saját korosztályában már ritkán indul versenyeken, inkább az U17-esek vagy az U19-esek között fallabdázik, és külföldi tornákon mutatja meg tudását.

– Miért pont a fallabda?

– Hétévesen kezdődött. Mindig elkísértem apát edzésre, és ott maradtam, amíg ő játszott, aztán egyszer kipróbáltam én is, és nagyon megtetszett. Szerintem azért vagyok ilyen jó ebben a sportban – már ha lehet ilyet mondani –, mert rengeteg időt és munkát fektettem bele. Az évek során sok versenyen indultam, mindig próbálok ellesni valamit a többiektől, és komolyan veszem az edzéseket is.

– Többször játszottál már külföldön, milyenek voltak ezek a versenyek?

– A legszívesebben egy riccionei, olaszországi tornára emlékszem vissza, hiszen azt megnyertem. Pedig amikor megnéztem a sorsolást, és láttam, hogy az előző verseny nyertesével kell játszanom, megijedtem. De végül sikerült őt megvernem, onnantól felszabadultan játszottam, és az elődöntőben, illetve a döntőben is győzni tudtam.

– A közelmúltban a magyar válogatott összetartásán jártál. Milyen szakmai munka folyik egy ilyen táborban?

– Napi két labdás edzés, egy délelőtt és egy délután. Emellett egyéni foglalkozások és mentális tréningek is vannak a programban.

– Mi a célod a sportban?

– Szeretnék Európa-bajnok lenni, ezt követően pedig a PSA-n (nemzetközi squash világranglista) minél jobb helyén szerepelni. Azt gondolom, hogy 19 éves koromra meglehet ez a cél, ha belefektetem a munkát.

– Mikor lesz a következő versenyed?

– Január végén megyek egy rangos prágai tornára, amit nagyon várok, hiszen a koronavírus-járvány miatt több versenyt is töröltek. Egy ilyen többnapos megmérettetésen kiderül, hogy miben kell még fejlődnöm, és ez nagyon inspirál engem.

– Mennyi gyakorlás szükséges a céljaid eléréséhez?

– Iskola után erőnléti vagy labdás edzések vannak minden nap, utána pedig este még otthon tanulok. De ez nem teher nekem. Igaz, hogy néha vannak mélypontjaim, de szerencsére a szüleim mindig támogatnak és biztatnak, amire nagy szükségem van, hiszen még hosszú út áll előttem.

Kapcsolódó cikkek