Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Lövérek rejtett kincsei
A rajt pillanatai a 10. PanoráMaratonon Fotó: Németh Péter

A Lövérek rejtett kincsei

| Huszár Judit | Sport

Idén is megcsodálhatta Sopron titokzatos látképét és rejtett szépségeit az a közel 300 ember, aki részt vett a 10. PanoráMaratonon. A futóversenyen 80-an, a túrán 190-en indultak.

Ezúttal is népszerű volt a PanoráMaraton nevű futóverseny és túra, amelyet a szokásoknak megfelelően április második szombatján tartottak a soproni parkerdőben. A futók a 14 kilométeres pályán egy, kettő vagy három kört tehettek meg. A legtöbben (körülbelül hatvanan) a 14 kilométeres távon indultak, ez a verseny volt egyébként a nyitóállomása az Alpokalja Terepkirály futósorozatnak. A 28 és 42 kilométeres megmérettetésen a tapasztaltabb futók álltak rajthoz, közel húszan. Ezek a távok igazi kihívást jelentettek, nemcsak a hosszuk, hanem a jelentős szintkülönbség miatt is. Idén először jelöltek ki pályákat gyerekeknek is a szervezők – ők a Soproni Egyetem botanikus kertjében futottak. Az óvodások 300 méteres körben kerülték meg a főépületet, az alsósok 600 métert tettek meg, a felsősök pedig 1400 méteren, a kertet bejárva versenyeztek.  

A túrákra idén 190-en neveztek be, a soproniak mellett érkeztek sportos családok az egész Dunántúlról és Ausztriából is. A gyerekes családok körében népszerű volt a 8 kilométeres táv, ahol a fiatalok külön tájékozódó feladatokat teljesítettek. A legnépszerűbb a 14 kilométeres útvonal volt, ahol több iskolai csoport is indult, a legtapasztaltabb túrázók pedig a 36 kilométeres, kemény, de gyönyörű útvonalat járták be.

– A hét esős időjárása nagyban befolyásolta a létszámot, a tapasztalt futókat és túrázókat viszont szerencsére nem riasztotta el – mondta Lederer György szervező. – Úgy érezzük, hogy mindenki elégedetten, sok-sok élménnyel, jutalommal tért haza. A rendezvény neve jövőre változni fog, a napokban dől el, hogy pontosan mire. Az viszont biztos, hogy a szervezés, az elszántság változatlan marad, a színvonalat pedig minden évben igyekszünk tovább javítani.

Mint arról a Soproni Témában is beszámoltunk, az Alpok­alja Terepkirály futósorozat tovább folytatódik, a második állomás a Lövérek futás lesz május 25-én. 

Kapcsolódó cikkek