Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A legmagasabb szinten
Fegyverneky Zsófia szerint tökéletes meccseket játszottak az Euroliga négyesdöntőjében. Fotó: Soproni ­Téma-archívum

Fegyverneky Zsófia nem gondolkodik a visszavonuláson

A legmagasabb szinten

| Rázó László | Sport

Az elmúlt évek fantasztikus szereplését koronázta meg a Sopron Basket azzal, hogy megnyerte az Euroligát. Fegyverneky Zsófia csapatkapitány azt mondta: a döntőben a hatalmas tét ellenére különösebb teher nélkül, önbizalommal telve tudtak kosárlabdázni.

– Számon tartod, hány trófeát nyertél pályafutásod alatt?

– Azt biztosan tudom, hogy tizenháromszoros magyar bajnoknak és tízszeres kupagyőztesnek mondhatom magam. És most az én pályafutásomat is megkoronáztuk az Euroliga-győzelemmel. A csapat ezzel feltette azt a bizonyos pontot az i-re, hiszen az elmúlt években folyamatosan az élmezőnybe tartoztunk, többször kerültünk a négyesdöntőbe, most pedig sikerült a végső győzelem. Ez az európai klubkosárlabda csúcsa, a győzelmet, Final Four szerepléseket pedig úgy értük el, hogy a sztárcsapatoknál jóval szerényebb költségvetéssel dolgozunk. Ez is mutatja, hogy a kosárlabdában sem minden a pénz.


– Miért pont ez a Sopron Basket volt képes a végső sikerre az Euroligában?

– Nagyon komolyan fel kell készülni ezekre a mérkőzésekre, de egy ilyen fantasztikus sikerhez sok mindennek össze kell állnia. Sokszor egy továbbjutás vagy egy győzelem is apróságokon múlik – bár ezen a szinten véletlenek nincsenek. A kulcspillanatokban helyén volt a szívünk és az eszünk. Bejutottunk a négyesdöntőbe, ami szintén nem volt egyszerű, ott pedig tökéletes mérkőzéseket produkáltunk. A Final Four első meccsén extra taktikánk volt, a csapat védekezése tökéletesen működött, ehhez jött még Jeca fantasztikus egyéni teljesítménye. A döntő… Hosszú pályafutásom alatt nem emlékszem arra, hogy ilyen súlyú, ilyen komoly téttel rendelkező találkozón ennyire koncentrálva, különösebb teher nélkül és teli önbizalommal játszott volna a csapatom. Az első pillanattól kezdve kiválóan kosárlabdáztunk, fejben nagyon ott voltunk, ami azt is jelenti, hogy a pszichés felkészítésünk is tökéletesen sikerült.

– Egy Euroliga-győzelem után mi motivál a következő szezonban?

– Nekem alapelemem a verseny, egyszerűen szükséges a létezésemhez az adrenalinfröccs, amit egy-egy edzésen vagy meccsen kaphatok meg. Talán nem kell ecsetelnem, mekkora adrenalinsokkot okozott, milyen fantasztikus volt az Euroliga-győzelem. Egyszerűen szükségem van arra, hogy ilyen helyzetek legyenek az életemben, ezért is szeretnék még a legmagasabb szinten kosárlabdázni.

Kapcsolódó cikkek