Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A kitartás diadala
A nagyatádi eXtremeMan triatlonversenyen 9 óra 53 perc alatt ért célba (első nőként) dr. Szentpéteri Diána

Dr. Szentpéteri Diána „állva hagyta” a női mezőnyt

A kitartás diadala

| Huszár Judit | Sport

2018-ban ­hosszú távon az év triatlon­-sportolója lett dr. Szentpéteri Diána. A 29 éves fogorvos tavasszal költözött Sopronba, azóta itt készül – rendkívül sikeresen.

3,8 kilométer úszás, 180 kilométer biciklizés, majd 42 kilométer maratoni futás – azt gondolom, hogy egy átlagember számára külön-külön is óriási feladat bármelyik teljesítése. A nagyatádi eXtremeMan triatlonversenyen egymás után kell legyűrni ezeket a versenyszámokat az indulóknak. Dr. Szentpéteri Diána az idei megmérettetésen 9 óra 53 perc alatt teljesítette a távot, ezzel megnyerte a nők versenyét, így országos bajnok is lett. Az idei eredményei alapján pedig átvette a Magyar Triatlon Szövetség díját, ő a 2018-as év triatlonsportolója hosszú távon.

– 10 évesen kezdtem karatézni, 13 évig űztem ezt a sportot – meséli Dia. – Az egyetemen kipróbáltam más küzdősportokat, a spinninget, illetve elkezdtem úszni, majd futni. Az első komolyabb sikeremet ebben a sportágban 2012-ben értem el, amikor megnyertem a Kékes csúcsfutást. 2014-ben egy hosszabb verseny során túlerőltettem a csípőmet, ezért rehabilitációként is elkezdtem országúti kerékpározni. Innentől kezdve már hamar összeállt a triatlon.

Dia még ebben az évben elindult az első triatlonversenyén, a féltávú megmérettetések után pedig azonnal elment Nagyatádra. Azóta minden évben ott van az eXtremeManen, ahol idén volt a legeredményesebb.

– Tavaly harmadik lettem, úgy gondoltam, hogy idén van esélyem megnyerni – folytatja Dia. – Áprilisban költöztem Sopronba, pár nappal később megismerkedtem dr. Szabó Péterrel, aki azóta az edzőm. A felkészülés sikeres volt, biciklin javítottam 35 percet, gyakorlatilag gyorsvonatként robogtam el a versenytársaim mellett. A futás is nagyon jól ment, végig biztatott a közönség, sok erőt adott, hogy folyamatosan a nevemet hallottam.

Dia Püspökladányból származik, onnan került Debrecenbe, ahol az egyetem után négy évig dolgozott fogorvosként. Úgy érezte, hogy a szakmai továbblépéshez szükség van a költözésre, mindenképp a nyugati határ mellett szeretett volna elhelyezkedni. Fontos szempont volt, hogy milyenek a környezeti adottságok, illetve van-e uszoda.

– Nagyon szeretem az itteni dombokat, a soproni erdőt, itt hatékonyabban lehet a biciklis futamra készülni – zárja a triatlonos. – Az emberek, úgy érzem, befogadtak, a sportolók nagyon közvetlenek. Általában heti hat nap edzek, de gyakran előfordul, hogy naponta mind a három sportból van edzés. Persze ezt nem egyszerű összeegyeztetni a munkával, de nekem nagyon sokat ad a sport, rengeteg fantasztikus embert megismertem a triatlon által, akikre felnézek. És az a tudat, hogy én is példát mutathatok másoknak, segít a nehezebb napokon! 

Kapcsolódó cikkek

Sportos évértékelő

2018. 12. 12. | Munkatársunktól

Az önkormányzat sportfelügyeleti csoportja a múlt héten tartotta meg hagyományos évértékelőjét, amelyen a városban működő sportszervezetek, egyesületek, klubok vezetői, képviselői vettek részt.