Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A hírességek csarnokában

| Munkatársunktól | Sport

Posztumusz elismerésben részesült az olimpiai bajnok úszó, Temes Judit, akit tavaly decemberben beválasztottak a Magyar Úszó Hírességek Csarnokának tagjai közé.

Az egykori kiváló sprinter 1930-ban Sopronban született és 1952-ben Helsinkiben szerzett olimpiai bajnoki címet. Temes Judit a finnországi olimpiára a 100 méter gyors esélyeseként érkezett, azonban a beszámolók szerint elidegeskedte az úszását, így végül be kellett érnie a harmadik hellyel. Váltóban azonban vigasztalódhatott: a 4-szer 100 méteres versenyszámban másodikként úszott, a magyar csapat pedig világrekorddal nyerte meg az olimpiai bajnoki címet. A kiváló úszó két évvel később Európa-bajnok is lett, szintén váltóban. 

Temes Judit a civil életben orvosként dolgozott, emellett diplomát szerzett filozófiából, sőt, hetvenévesen jogi doktori címet is kapott.

Az olimpiai bajnok úszónő rendszeres vendége volt szülővárosának: a Csik Ferenc-emlékversenyeknek hosszú éveken keresztül volt közreműködője, rendszeresen részt vett a díjátadókon. Temes Judit 82 évesen, 2013-ban hunyt el.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...