Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
90 éves ökölvívóklub
A hétvégi születésnapi gálán szorítóba léptek Sopron ifjú bokszolói is Fotó: Németh Péter

Visszatekintő: emblematikus edzők, sikeres sportolók

90 éves ökölvívóklub

| Páder Vilmos | Sport

A Soproni Ökölvívó Klub őrzi, védi a múlt emlékeit, valamint továbbviszi a kilenc évtized értékeit. A hétvégén az ország első sportlétesítményében, a papréti tornacsarnokban tartották a születésnapi ünnepséggel egybekötött dunántúli versenyt.

Az eseményen megjelent és ünnepi beszédet mondott dr. Simon István alpolgármester és Csiszár Szabolcs városi sportfelügyelő. Az alpolgármester méltatta az elődök érdemeit, üdvözölte a vezetőséget, a versenyzőket és az ünnepi rendezvényre érkező hozzátartozókat. Beszédében kiemelte, hogy méltó helyen, az ország első tornacsarnokában tartja a patinás klub 90. születésnapját. Megköszönte mindenkinek az elmúlt évtizedeket a sportág 1928-as létrehozásától kezdve mindazoknak, akik megtartották, fejlesztették a sportágat. Többek között kiemelte (időrendi sorrendben) Németh Pál, Gyevát Gyula, Salga József sikeres edzői munkásságát, valamint felsorolta az egyesület eredményes sportolóit. Örömét fejezte ki, hogy Sopron sportvárosi rangjához mérten elkötelezett a testmozgás iránt, ma már a fiatalok 80 egyesület között választhatnak sportágat, illetve sportolhatnak. Végezetül emlékplakettel köszönte meg Salga József öt évtizedes munkásságát.

Magyarországon 1925-ben alakult az Ökölvívó Szövetség. Sopron városában 1928-ban kezdtek el foglalkozni az ökölvívással az egykori katonai reál­iskolában. Az iskolában a túlóra keretei között ökölvívó edzéseket is tartottak. A városból, akik szerették ezt a sportágat, elkezdtek bejárni a foglalkozásokra. A második világháborúban, mint minden sportág, az ökölvívás is széthullott. A boksz kedvelői nem adták fel, és a már működő SVSE-be kérték felvételüket. Az egyesület első edzője Németh Pál volt, aki az 1956-os forradalom után kivándorolt külföldre. Az edzői posztot hamar betöltötték a vezetők a Budapestről érkező volt BVSC bokszoló Gyevát Gyulával, akinek neve évtizedek alatt összeforrt a soproni ökölvívással. A Magyar Ökölvívó Szövetség a sok versenyzőre való tekintettel csapatbajnokságot indított kategóriákra bontva. Az SVSE csapatát az NB III-as csapatok közé sorolták be a dunántúli régióban. 

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...