Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Vince szeretné bejárni a világot

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Alig töltötte be a 18. életévét, de már két nyelven is tökéletesen beszél Bakay Vincent. A berzsenyis diák sokáig orvosnak készült, de úgy döntött, inkább vegyészmérnök lesz.

Vince ötéves koráig Németországban élt a családjával, nem csoda, hogy szinte anyanyelvi szinten elsajátította a nyelvet. 

– Apukám, aki holland–német–magyar származású, az augsburgi egyetemen ismerkedett meg édesanyámmal – mesélte a kedves fiú. – A szüleim nem szerették volna, hogy kizárólag német nyelvterületen nőjünk fel a testvéremmel (Bakay Benjámint szintén bemutattuk már újságunkban: Berzsenyis sikerek, Soproni Téma, 2019. 05. 08.), így – mivel édesapám Bécsben kapott állást – Sopronban telepedtünk le.

Kisiskolás kora óta szívesen vesz részt német nyelvi versenyeken Vince. A német nemzetiségi OKTV-n (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny) idén indult először, és a 15. helyen végzett. Jövőre szeretne még jobb eredményt elérni. Hatalmas élmény volt számára, amikor 10. után – a családi hagyományoknak megfelelően – egy évet cserediákként az USA-ban töltött.

– Egy négygyermekes családhoz kerültem Michigan államba – folytatta a sokoldalú fiatalember. – Az egyik srác egyidős volt velem, neki köszönhetően gyorsan szereztem barátokat. Egy vidéki farmon éltünk rengeteg csirke, tehén, kutya és macska között.

Az amerikai iskolarendszer teljesen más, mint az itteni. Vince magának állította össze az órarendjét. Mindennap hat órája volt, a kötelező tantárgyakon kívül kémiát, tesit és videószerkesztést vett fel. A tanév végén jött rá, hogy jobban is kihasználhatta volna a lehetőségeket, például szívesen megtanult volna főzni. A fiú – nagypapája nyomdokait követve – vegyészmérnök szeretne lenni. Az a terve, hogy megismer más külföldi országokat is, és azon a helyen telepszik le, amely a legjobban tetszik neki.

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.