Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Világbajnokságon bizonyított
Klasszikusabb frizurákat kellett készíteni a versenyzőknek Helsinkiben – Perge Zsoltnak sikerült tartani a tempót.

Perge Zsolt szeptemberben már az Euroskills-en versenyez Lengyelországban

Világbajnokságon bizonyított

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

A szakmák világbajnokságán, a WorldSkills versenyen a fodrász szakmát a soproni Perge Zsolt képviselte. A fodrásztehetség kiválósági éremmel tért haza Helsinkiből, a négynapos megmérettetésről.

Óriási szakmai elismerés a 22 éves fiatalembernek, hogy az ország legjobbjaként képviselhette hazánkat a nagyszabású versenyen, amelyre egy nemzetközi hírű mesterfodrász: Veress-Győri Sándor készítette fel Sopronban. Mester és tanítványa hónapokon keresztül reggeltől estig gyakorolt, hogy a napokig tartó kiszámíthatatlan versenyszituációban Zsolt megállja a helyét. Vajon megérte az embert próbáló felkészülési szezon a verseny tükrében? – Minden pillanata meghatározó emlék marad számomra – válaszolta Perge Zsolt. – Amikor odaértünk, volt időnk a különleges hangulatú finn fővárost kicsit feltérképezni, aztán a verseny négy napja nagyon feszítetten alakult, teljes koncentrációt igényelt. Húszan indultunk a világbajnokságon, a versenyzők között jó hangulat uralkodott, nyoma sem volt féltékenységnek.


A helyszínen kaptuk meg a meglepetés képeket, amit a lehető legpontosabban kellett lemásolnunk, és elkészítenünk. A feladatok nem teljesen olyanok voltak, mint amire számítottam: azt gondoltam, inkább trendibb, formabontóbb frizurákat kell alkotnunk, de klasszikusabb hajakat kellett készítenünk mind a női, mind a férfi hajvágás és a kontykészítés területén is. A legnagyobb kihívást az idő jelentette, de nekem sikerült a tempót tartanom.


Zsolt teljesítményét a helyszínen követte fodrász édesapja, akinek köszönhetően gyermekkorában belenőtt a szalonok világába. Szintén ott volt Hajas László és Veress-Győri Sándor is, aki szerint tanítványa igazi versenyzőtípus, ami a világbajnokságon is bebizonyosodott.

– Nagyon örülünk a kiválósági éremnek, ami Zsolt számára remek nemzetközi ajánlólevél – hangsúlyozta Veress-Győri Sándor. – Óriási megterhelést jelentett mind fizikálisan, mind pszichésen a szakmák világbajnokságán bizonyítani, amit, ahogy előzetesen is reméltem, Zsolt remekül bírt. Meglátásom szerint száz százalék felett teljesített: mindez köszönhető az őt jellemző hihetetlen akaraterőnek, amelyet talán inkább fanatizmusnak lehet nevezni.


A fiatal fodrász nem sokáig pihen, hiszen eredményével kvalifikálta magát a jövő évi, szeptemberi lengyelországi szakmák Európa-bajnokságára, az Euroskills-re, ahol minden esélye megvan, hogy dobogóra álljon. Addig pedig ingázik: Hajas László budapesti szalonjában dolgozik, és mestere soproni szalonjában folytatja a felkészülést. 

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...