Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vermes-verseny
A Vasvilla adott otthont a 34. fizikaversenynek Fotó: Griechisch Tamás

Vermes-verseny

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

A Vas- és Villamos­ipari Szakképző Iskola és Gimnázium adott otthont az elmúlt hétvégén a 34. Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaversenynek.

A verseny írásban és a gyakorlatban is teszteli a gyerekeket – a fizika tudományán belül több területet is mér: a mechanikát, a hőtant és az elektromosságtant, optikát. A diákok hétfőn írásban adtak számot tudásukról kedden pedig a gyakorlati forduló zajlott.


A megmérettetésre nemcsak hazánkból, hanem a Kárpát-medence több magyar tannyelvű középiskolájából is utaztak Sopronba diákok. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy erősítsék a tanulók és pedagógusok határokon átívelő kapcsolatát, valamint a tanulókban a magyarságtudatot is..


Az elmúlt heti ünnepélyes megnyitón Bokor Ákos, a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium igazgatója is köszöntötte a résztvevőket. Dr. Fodor Tamás polgármester pedig kiemelte, a város szívesen támogatja azokat a fiatalokat, akik többet szeretnének elérni.


Az első Vermes-fizikaversenyt 1984-ben tartották meg 9–11. osztályos tanulók számára a Berzsenyi-líceumban. Fő cél a tehetségnevelés, a problémamegoldó, megfigyelő, kísérletező, szövegértési, lényeglátó képességek fejlesztése, a fizikatanulás népszerűsítése.


Az eredmények
A mechanika kategóriát György Zoltán, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium diákja (felkészítő tanára: Halász Gyöngyi) nyerte meg. A hőtan kategóriában Márton Tamás, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium tanulója (felkészítő tanára: Székely Zoltán) végzett az első helyen. Az elektromosság–optika kategória győztese Molnár Barnabás, a soproni Széchenyi István Gimnázium diákja (felkészítő tanára: Lang Ágota) lett.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...