Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vége az idei tanévnek
Az Orsolya-iskola 8.a osztályosai a szülők által szervezett kirándulással búcsúztak egymástól Fotó: Bertha Ágnes

A ballagásokat most szűkebb körben tartják meg

Vége az idei tanévnek

| Huszár Judit | Soproni fiatalok

Hétfőn véget ért a 2019–2020-as tanév, kitört a vakáció. Az idei tavasz sok újdonságot hozott, a koronavírus-járvány miatt szinte az egyik napról a másikra kellett átállni a digitális oktatásra. A szakemberek szerint a pedagógusok, a gyerekek és a szülők is jelesre vizsgáztak.

Országszerte elkezdődtek az általános iskolai ballagások. Idén viszont nem tudunk egymás vállát fogó, virágokat szorongató, meghatott arcú diákokat fotózni. És nem azért, mert elromlott a gépünk... Az oktatási intézményekben szigorú óvintézkedések mellett tartják (tartották) meg az ünnepségeket, de van olyan iskola is, ahol csak online, interneten keresztül búcsúznak el a pedagógusok a diákoktól. A Soproni Tankerületi Központ azzal a kéréssel fordult az iskolák felé, hogy a helyzetre tekintettel az idei évben iskolai szintű évzárókat a szokásos módon ne szervezzenek. Lehetőség szerint csak a végzős (negyedik, nyolcadik) osztályokban tartsanak ballagást, azokon pedig csak a diákok és a pedagógusok vegyenek részt, a szülők, rokonok most ne az iskolában ünnepeljenek a gyerekekkel! Felhívták a figyelmet a biztonsági előírások (kiemelten a 1,5 méteres védőtávolság) betartására. Információink szerint több iskolában is szabadtéri búcsúzást szerveztek a szülők, sokszor erdei kirándulással, sütögetéssel egybekötve.

A középiskolás ballagásokat augusztusra–szeptemberre halasztották a koronavírus-járvány miatt, a bizonyítványaikat viszont személyesen vehetik át a végzősök a napokban. Hamarosan kiderülnek egyébként a felsőoktatási felvételi ponthatárok. Idén több mint kilencvenegyezren jelentkeztek valamely felsőoktatási intézménybe, számukra különösen fontos nap lesz június 23-a. Ekkor határozzák meg ugyanis a felvételi ponthatárokat, kiderül, hogy a diákok hova nyertek felvételt.

Középiskolai beiratkozás: A napokban kezdődnek a középiskolai beiratkozások is Sopronban. Minden intézmény közzétette a honlapján, hogy milyen iratokat szükséges beszerezni, illetve kitölteni a szülőknek. Van olyan iskola, ahol személyes beiratkozást tartanak, máshol azt kérik, hogy a KRÉTA-rendszerbe töltsék fel a szükséges dokumentumokat a szülők.

Kapcsolódó cikkek

Megyénk kicsi nagykövete

Megyénk kicsi nagykövete

2024. 04. 03. | Madarász Réka

Több mint ezer pályázó közül Kovács Eliza Gabriellát választották megyénk nagykövetének a magyarság kicsi nagykövete elnevezésű versenyen. A Petőfi-is...

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...