Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Vándorkupa a Széchenyiben
A győztes csapat tagjai: Szőke Luca, Wagner Zsófia, Balics Réka, Halvax Kinga, Vörös Angéla (Petró Zalán betegség miatt nem szerepel felvételünkön), és felkészítő tanáruk, Horváth Violetta F

A csapat egyik tagja 83 pálcából megépítette a Lánchíd makettjét

Vándorkupa a Széchenyiben

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Széchenyi-gimnázium hetedik osztályos csapata első helyezést ért el a Széchenyi-iskolák megyei találkozóján. A vidám diákok a győzelemmel kiérdemelték a vándorkupát, jövőre pedig címvédésre készülnek.

Megyénk Széchenyi nevet viselő iskolái minden tavasszal ünnepélyes találkozó keretében ápolják a hagyományokat és a köztük lévő kapcsolatot. Az idei házigazda a fertőszéplaki Széchényi Ferenc Általános Iskola volt. Az egész napos program részét képezte egy műveltségi vetélkedő, melyet idén a Soproni Széchenyi István Gimnázium hetedik osztályosai nyertek meg, annak ellenére, hogy – a hétfős csapatok között – hat fővel árválkodtak, mivel az egyik fiú megbetegedett.

– A vetélkedőn felsős diákok vehettek részt. Tavaly egy hétfős fiúcsapatot, idén öt lányt és egy fiatalembert kísértem el – mesélte Horváth Violetta magyar–történelem szakos tanár. – Az egész nap fergeteges hangulatban telt, amit a győzelem csak tetézett.

Fertőszéplakon gyönyörű, virágos kerttel körülvett iskola várta a soproniakat, az igazgatónő és a tanári kar pedig kedvesen fogadta őket. Az ünnepélyes megnyitó után a résztvevőknek dr. Kelemen István történész, egykori széchenyis diák tartott előadást Széchényi Ferencről, majd virágot helyeztek el az iskola névadójának szobránál. Ezután kezdődött a vetélkedő hét csapat részvételével. Sopront Balics Réka, Halvax Kinga, Petró Zalán, Szőke Luca, Vörös Angéla és Wagner Zsófia képviselték. A diákok két előfeleadattal is készültek: egy Power Point bemutatóval iskolájuk és Széchenyi István kapcsolatáról, Kinga pedig valóságos remekművet fabrikált: 83 pálcából építette meg a Lánchidat. A játékos verseny hat feladatból állt, melyek között volt például keresztrejtvény, képfelismerés, címerkiegészítés. A soproniak remekül szerepeltek, ami nem csoda: történelemtanáruk külön­órákat tartott nekik a korról. A győzelem mégis óriási meglepetésként érte a fiatalokat. Most náluk van a vándorkupa, ami azt is jelenti, hogy jövőre meg kell védeniük a címüket.

Kapcsolódó cikkek

Tehetségpont

2021. 01. 20. | Munkatársunktól

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács pozitívan bírálta el a pályázatát, így a Soproni Széchenyi István Gimnázium megkapta a Regisztrált Tehetségpont címet. Az elismerés lehetőséget nyújt arra, hogy a tehetséggondozó munkát még magasabb szinten lássák el.

 

„Beleszerettem Magyarországba”

2021. 01. 20. | Pluzsik Tamás

Az új soproni japántanár – Towaki Mimu tavaly októberben költözött városunkba, azóta online oktatja diákjait. Sopron és a japán Kazuno között 2002 májusában jött létre testvérvárosi kapcsolat, de már ezt megelőzően is volt együttműködés, például 1997-től rendszeresen érkeznek a nyelvtanárok városunkba.