Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Űrkutatás: soproni díjazott
BBacsárdi László magyarként először vehette át a nemzetközi elismerést

Űrkutatás: soproni díjazott

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Az Egyesült Államoktól kezdve Európán át Óceániáig érkeztek jelölések a Nemzetközi Asztronautikai Szövetséghez a fiatal kutatóknak adható legrangosabb nemzetközi űrkutatási elismerésre.

 A döntéshozók végül egy hazai szakembert, a soproni Bacsárdi Lászlót díjazták kiemelkedő szakmai teljesítménye és a fiatal generáció számára mutatott példaértékű tevékenysége miatt. Az IAF Young Space Leadership Awardot a díj történetében első alkalommal nyerhette el magyar fiatal.

– Bacsárdi László aktívan együtt dolgozik a fiatal generációval, megosztva velük a tudását és tapasztalatát. Rendszeresen rávilágít az általa mentorált egyetemi hallgatóknál és a frissen végzett szakembereknél arra, mennyire fontos szerepet játszik az űrtevékenység a mindennapokban – sorolta felterjesztésében Solymosi János, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke.

Bacsárdi László a Soproni Egye­­­­tem Informatikai és Gazda­­sági In­­té­­ze­­tének docenseként és a Mű­­­­­­­egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének kutatójaként évek óta vizsgálja a mű­­holdalapú kvantumkommunikációt. Kutatásában ar­­ra fókuszál, hogy a kvantummechanika elveit hogyan lehet felhasználni egy biztonságos, műholdakon alapuló kommunikációs hálózat létrehozásában.

Több mint 80 tudományos publikációt felvonultató kutatási tevékenységét rendszeresen mutatja be ismeretterjesztő előadásokban, közérthetően, generációkon átívelően megszólítva általános iskolás diákokat és nyug­­díjasokat egyaránt. 2012-ben az ENSZ által alapított Space Generation Advisory Council ha­­zai képviselőjévé, 2016-ban a szervezet nemzetközi vezetőségi tagjává választották.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...