Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újra digitális oktatás
A tavaszi karanténban már nagy rutint szereztek a diákok a digitális tanulásban – felvételünkön Pavlics Döme Fotóillusztráció: Filep István

A soproni középiskolásoknak zökkenőmentesen ment az átállás

Újra digitális oktatás

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Újra előkerültek a számítógépek, tabletek, laptopok – a középiskolák 9. évfolyamától, valamint az egyetemeken múlt szerdától áttértek a digitális oktatásra. A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák továbbra is nyitva vannak.

Márciusban még újdonságként hatott, most már szinte senki nem lepődött meg, amikor újra bevezették a digitális oktatást. Az aktuális járványügyi helyzet miatt döntött úgy a kormány, hogy november 11-től harminc napra meghozza a szigorításokat.

A Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium a régió egyetlen olyan intézménye, amely 3–18 éves korig fogad gyerekeket, diákokat. Ennek megfelelően a digitális oktatásra való átállás sem érint minden osztályt és pedagógust. Az óvodában továbbra is folyik az oktató–nevelő munka, az alsósok és az 5–8. osztályos általános iskolások és kisgimnazisták iskolába járnak, a 9–12. évfolyamosok a Class­room (digitális oktatási felület) segítségével online tanulnak. A több mint 80 pedagógus közül nyolcan tanítanak csak nagygimnáziumban, ők otthonról digitális formában oktatnak, míg a többség vegyesen, részben iskolában, részben digitális platformon tartja az óráit – tudtuk meg dr. Kovács András igazgatótól.

Hasonló a helyzet a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban is, ott négy osztály, százhuszonkettő hetedikes és nyolcadikos tanuló jár iskolába, a diákok négyötöde pedig online tanul. A pedagógusok hatvan százaléka így hibrid módon oktat. – Jelentős különbség a tavaszi helyzethez képest, hogy most nincs bezárva az iskola – mondta Farkas Gábor igazgató. – Igény esetén biztosítjuk az egyéni és kiscsoportos konzultációt, illetve akinek otthon nincs számítógépe, az bejöhet az iskolába, és az itteni eszközöket használhatja. Már van rutinunk a digitális oktatásban, elkészítettük korábban a digitális házirendet is, így zökkenőmentes volt az átállás.

A Berzsenyi-líceumban lapunk megjelenésének idején, szerdán jár le az egész iskolát (összesen 743 diákot) érintő, tíz napra bevezetett tantermen kívüli digitális oktatás. Az Operatív Törzs az iskolával egyeztetve az EMMI javaslatára lapzártánk után döntött arról, hogy az 5–8. osztályos tanulók visszatérhetnek-e az intézménybe. – Az biztos, hogy a 9. és az ennél magasabb osztályba járó diákok esetében továbbra is megmarad az online oktatás – tájékoztatta lapunkat Tölli Balázs igazgató.

A Soproni Szakképzési Centrum négy soproni intézményében 2.875 diák (1.970 nappali, 905 felnőttek oktatásában, felnőttképzésben résztvevő) tért át az online oktatása. Kuntár Csaba, a centrum főigazgatója lapunknak elmondta: a közismereti és a szakmai elméleti tárgyakat online módon oktatják, a személyes jelenlétet igénylő szakmai gyakorlatokat pedig a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett kis csoportokban, az adott intézményekben szervezik meg. A szakképzési munkaszerződéssel rendelkező tanulók továbbra is a külső gyakorlóhelyeken, azaz a vállalkozásoknál töltik a gyakorlati óráikat. A cél továbbra is az oktatás biztosítása és a járvány terjedésének mérséklése.

A Kisalföldi ASZC Roth Gyula Technikum Kisalföldi ASZC Roth Gyula Technikuma november 11-től szintén áttért a digitális munkarendre. A jogszabályoknak megfelelően múlt héten kiköltöztek a kollégisták. A tanítást a Google Classroom programon végzik: a 395 nappali és 49 esti tagozatos tanuló ezen keresztül vesz részt az órákon, itt kapják meg a tananyagot, a segédanyagokat, feladatokat, és ide is töltik fel az elvégzett beadványaikat. A 11–13. évfolyamos diákok kis csoportokban beosztva visszatérnek, és tömbösített formában végzik el a szakmai gyakorlataikat a legszigorúbb járványügyi szabályok betartása mellett. A kollégiumban minden gyakorlatra érkező diákot külön szobában szállásolnak el, és étkezést is biztosítanak számukra a gyakorlat idejére.

Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium minden osztályában digitális oktatás van. A gyakorlati oktatást a tananyag átcsoportosításával, ugyancsak az interneten keresztül tartják meg. – A kortárs táncos képzésben résztvevő diákoknál ezt nem lehetett megtenni, így ők a gyakorlati órák idejére bemehetnek az intézménybe – közölte Gottschling Gábor igazgató.

Szalagavatók és őszi érettségi

A végzős osztályok szalagavatóit idén el kell halasztani – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. – Az őszi érettségi vizsgák szóbeli részei, a központi írásbeli felvételi vizsgák, az Oktatási Hivatal által szervezett tanulmányi versenyek az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával hagyományos módon folytatódnak.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...