Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Történelem kreatívan
A csapat tagjai (balról jobbra): Nadray Nóra, Posta Noémi és Kasoly Réka Adél a 10.D innovatív angol/ német nyelvi és informatikai osztályba járnak, digitálisan tanulják a történelmet. Fotó:

Középdöntőbe jutottak a Széchenyi-gimnázium diákjai

Történelem kreatívan

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Soproni Széchenyi István Gimnázium 10.D osztályos csapata bejutott az Estöri kreatív történelmi verseny középdöntőjébe. A lányok izgatottan és új ötletekkel a tarsolyukban készülnek a budapesti fordulóra.

A rangos országos megmérettetést az Esterházy Magyarország Alapítvány hirdeti meg évről évre. A versenyen a diákoknak legalább annyira a találékonyságukat, mint a mély tárgyi tudásukat és a csapatmunkára való alkalmasságukat kell bizonyítaniuk.

– Iskolánkban óriási hagyománya van a versenynek Robotka Csaba tanár úrnak köszönhetően, aki több csapattal is előkelő helyezést ért el – mesélte Egész Tamás igazgatóhelyettes, a lányok felkészítő tanára. – Ezt a hagyományt szeretnénk továbbvinni. A csapat tagjai, Kasoly Réka Adél, Nadray Nóra és Posta Noémi a 10.D innovatív angol/ német nyelvi és informatikai osztályba járnak, vagyis digitálisan tanulják a történelmet. Lelkesek, kreatívak és szorgalmasak.

Az első fordulóban a tanulóknak egy online tesztet kellett kitölteniük. Mivel Nóra éppen beteg volt, a csapatmunka interneten keresztül valósulhatott csak meg, de ez nem akadályozta a lányok továbbjutását. Mivel a verseny témája a török hódoltság időszaka volt, a második fordulóban egy, a korszakot tükröző újság címlapjának a megtervezése volt a feladat.

– A középdöntőre készülve újabb kihívások elé nézünk – részletezte Posta Noémi. – Másfél perces kisfilmet kell készítenünk a korszakról, melyet egy performance-szal egybekötött prezentációban mutatunk majd be. Minderre hat perc áll a rendelkezésünkre. Az előadásunk megtervezése azért sem egyszerű, mert szeretnénk, ha különleges lenne, tükrözné a korszakot és az eltérő kultúrák találkozását.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...