Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Timóteus kiváló matekból
Tárkányi Timóteus nemcsak matematikában tehetséges, a Soproni Tigrisek gyerekcsapatában kosárlabdázik is. Fotó: Németh Péter

Timóteus kiváló matekból

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Számos matekversenyen ért el rangos helyezést Tárkányi Timóteus, annak ellenére, hogy kedvenc tantárgyai a hittan, a testnevelés és a történelem. A Deák Téri Általános Iskola 6.B osztályosa szabadidejében kosarazik és olvas.

Timóteus nővérét, Tircát a közelmúltban már bemutattuk újságunkban (Tarol a versenyeken, Soproni Téma, 2021. június 16.). Az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben még találkozhatunk valamelyik testvérével, ugyanis öt gyermek van a családban. Tárkányiék életében meghatározó a hit. Az életben minden jót – így a gyermekáldást is – Isten ajándékának tekintik.

Timóteus indult matematika-, nyelvtan-, természetismeret- és angolversenyeken. A legbüszkébb arra, hogy tavalyelőtt a Bolyai Matematikai Csapatversenyen négyfős csapatával megnyerte a megyei fordulót, így bejutottak a Budapesten rendezett országos döntőbe. Idén ugyanitt másodikak lettek. Tavaly a Kovács Margit Megyei Matematikai Rejtvényfejtő Versenyen a fiú harmadik helyezést ért el, idén a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen pedig megyei ötödikként díjazták. Utóbbi szervezői internetes versenyt is hirdettek, ezen az országos 11. helyet szerezte meg. A matekÁSZ elnevezésű megmérettetésen országos 7., a nyelvÉSZ anyanyelvi tanulmányi versenyen megyei 3., a Tudásbajnokságon matematika, angol (kezdő) és természetismeret tantárgyakból megyei első, természetismeretből pedig országos 1. helyen végzett az idén.

– Nagyon szeretek olvasni. Többnyire kalandregényekben mélyedek el, a kedvenc íróm Karl May – mondta mosolyogva a fiú. – A Soproni Tigriseknél kosárlabdázom gyermek korcsoportban.

Timóteus arról is pontos adatokkal szolgál, hogy elsős kora óta összesen csak 15 edzést hagyott ki. A nagycsalád előnyének azt tartja, hogy sokszor van szülinap – így torta is –, viszont az állandó pezsgésben nehéz az olvasásra és a tanulásra koncentrálnia. Szerencsére tanulnia nem is nagyon kell, elég, ha figyel az órákon. Tanulmányait jövőre a Soproni Széchenyi István Gimnázium természettudományos irányultságú, hatosztályos képzésén folytatja.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...