Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tervek a vízimentőknek
A Baywatch-torony soproni ötletterve.

Tervek a vízimentőknek

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

A Soproni Egyetem Simonyi-karának hallgatói tervezik a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának eszközeit. Az első prototípus a nyár elején már meg is jelenhet.

– Ha belegondolunk, hogy a balatoni strandokon mennyi minden változott az elmúlt húsz évben, a vízimentő eszközök modernizációja is aktuális lett – mondta Joóbné dr. Preklet Edina oktatási dékánhelyettes. – Megszoktuk ezeket a tárgyakat, ezért talán észre sem vesszük, ha elavultak. Formatervező-hallgatóink nagy lelkesedéssel vetették bele magukat az ötletelésbe, az előzetes tervezésbe, már születtek figyelemreméltó tervek. A valós munka a napokban kezdődik.

A dékánhelyettes hozzátette: segítségükre volt Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Egyesületének elnöke, aki szakértőként beszélt az elvárásokról. A vízparti, úgynevezett „Baywatch-torony” megépítésén közösen dolgoznak a faiparimérnök-, a formatervező-, valamint az építészhallgatók. A cél közös: a tárgyak legyenek ergonomikusak, felhasználóbarátok, valamint könnyen gyárthatóak.

– A vízibalesetek elhárítása mellett fontos a gyermekeknél és a fiataloknál a megelőzés – folytatta Joóbné dr. Preklet Edina. – Igaz, a felnőttekben is újra és újra tudatosítani kell, hogy a strandolás nem veszélytelen. Meg kell tanítani, hogy a saját és társaik életére hogyan vigyázhatnak egy vízparti helyzetben. A mai kor emberére – a tapasztaláson kívül – a vizuális ingerek hatnak jelentősen, így a tervezőgrafikus-hallgatóink számára ez kiváló kreatív terep. Mindezt az informatikushallgatók mobilapplikációs fejlesztésekkel tudják támogatni.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...