Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tartalmas nyári programok
A nyári napközinek több évtizedes hagyománya van. Fotó: Soproni Téma-archívum

Csak az étkezést kell fizetni

Tartalmas nyári programok

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Idén nyáron sem kell aggódniuk a szülőknek azért, hogy amíg ők dolgoznak, addig a gyermekeiket hova helyezzék el. A Soproni Tankerületi Központ és az önkormányzat jóvoltából nemcsak a felügyeletükről, hanem a szórakozásukról is gondoskodnak.

A nyári szünet kezdete után néhány nappal, június 20-tól, illetve 27-étől a Soproni Tankerületi Központ Csodaszarvas tábort szervez, amelyen 3400 tanuló vesz részt, közülük 400-an bentlakásos formában.

– Sopron önkormányzata július 4-től augusztus 19-ig biztosítja az alsós gyerekek nyári felügyeletét a már megszokott nyári napközi keretében – tudtuk meg Marek János tankerületi igazgatótól.

A nyári napközinek több évtizedes hagyománya van. Az előző években hatalmas sikere volt a kezdeményezésnek, napi szinten 180–200 gyerek élt a lehetőséggel. A napköziben nem gyermekmegőrzés történik, hanem a szervező Lackner-iskola színes programokat biztosít a kicsik és a nagyobbak számára. Ha az időjárás engedi, szabadtéri eseményeken – kirándulásokon, sportversenyeken, kalandpark-látogatáson, mozizáson, fagyizáson – vehetnek részt a gyerekek, rossz idő esetén kézműves foglalkozásokon fejleszthetik a képességeiket.

– A tábor és a napközi teljesen ingyenes, csupán az étkezést kell a szülőknek finanszírozniuk – tette hozzá Marek János. – Akik év közben kedvezményre jogosultak, azok itt is igénybe vehetik azt. Ugyancsak évek óta működik a gyermekek szociális étkeztetése is: a rászoruló 1–8. osztályosok június 16-tól augusztus 31-ig napi egyszeri főétkezést vehetnek igénybe, amit a Lackner-iskola ebédlőjében fogyaszthatnak el. Az ehhez szükséges jelentkezési lapokat gyermekük iskolájában kérhetik a szülők.

A napközi befejezését követő másfél hétben a gyermekek számára saját iskolájuk biztosítja a felügyeletet egészen a tanévkezdésig.

Példás összefogás: Két anyuka, Márkus-Zalatnay Fruzsina és Kasnya-Kiss Dalma adománygyűjtő akciójához annyi civil csatlakozott, hogy 9–10 teherautónyi szállítmányt küldtek az ukrán menekültek számára. A lelkes önkéntesek – a város támogatásával – most már nyári iskolát szerveznek a menekült gyerekeknek. A Hunyadi-iskolában az ukrán gyerekek július 4-től augusztus 12-ig 9 és 12 óra között három csoportban vesznek részt az integrációjukat megkönnyítő foglalkozásokon. Önkéntes tanárok jelentkezését várják!

Kapcsolódó cikkek

Megyénk kicsi nagykövete

Megyénk kicsi nagykövete

2024. 04. 03. | Madarász Réka

Több mint ezer pályázó közül Kovács Eliza Gabriellát választották megyénk nagykövetének a magyarság kicsi nagykövete elnevezésű versenyen. A Petőfi-is...

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...