Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Taroltak a széchenyisek
Sajtos József, Bodnár Mária, Szarka Julianna és Nemes Ádám Jenő az esélytelenek nyugalmával utazott a bionikaversenyre, amelyet végül megnyert a csapat. Fotó: Filep István

A feladatok megoldásához gyakorlati tudásra és logikára volt szükség

Taroltak a széchenyisek

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Soproni Széchenyi István Gimnázium négyfős csapata fölényes győzelmet aratott a bionika akadályverseny országos döntőjén. A rendkívül összetett megmérettetésen a diákoknak azt kellett bizonyítaniuk, hogy a tudásukat a gyakorlatban is képesek alkalmazni.

A kétfordulós versenyre a 11.C osztályos Bodnár Máriát, Nemes Ádám Jenőt, Sajtos Józsefet és Szarka Juliannát Bischof Annamária, Kiss-Huszta Pálma, Matusik Mátyás és dr. Somogyi Csilla készítette fel.


– Az első forduló 12 feladatát felosztottuk egymás között, mindegyikünkre 3–3 jutott. Ha valaki elakadt, segítettek neki a többiek – mesélték a tanulók büszkén, telve élményekkel. – Tíz csapat jutott tovább a döntőre, és mivel mi tizedikként kerültünk be, az esélytelenek nyugalmával utaztunk Budapestre. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bionika Karán olyan sokoldalúan felszerelt laborokat láttunk, hogy már ezért megérte nekivágnunk.


Matusik Mátyás, a diákok kísérőtanára elmondta, a gyerekek ugyan tanultak még a vonaton is, de – tudván, hogy az ország legnívósabb gimnáziumaival kell összemérniük a tudásukat – a 9. helyre pályáztak, csak hogy ne utolsók legyenek.


– Hihetetlenül izgalmas, pörgős verseny volt – folytatták lelkesen. – Meghatározott idő alatt kellett 13 állomáson végigmennünk, mindegyiken egy-egy tantárgyhoz kapcsolódó feladattal. Ezek megoldásához gyakorlati tudásra és logikára volt szükség. A sorrendet mi választhattuk meg. Mi mindegyik állomást hibátlanul teljesítettük, amiben óriási szerepe volt annak, hogy remekül tudtunk együttműködni. Különösen érdekes volt az a feladat, amelyben az épületet kellett felfedeznünk, illetve a megmérettetés végén a licites játék, melyhez szükség volt taktikázásra és bátorságra is, hiszen kockáztatni kellett. Ezt is megnyertük.


Az országos első helyezés még nagyobb dicsőség annak fényében, hogy a versenyt tíz–tizenkettedik osztályosoknak hirdették meg. A kis csapat jövőre semmi pénzért nem hagyná ki a megmérettetést, ám magasra tették maguknak a mércét: akkor már nem a kilencedik hely lesz a kitűzött cél.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...