Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tanuljunk a múltunkból!
Bodnár Mihály alapvetően reál beállítottságú, de nagyon érdekli a történelem. Szerinte sokat profitálhatunk a múlt ismeretéből a jelenben is. Fotó: Filep István

Bodnár Mihály korábban matematikaversenyeken is sikeresen szerepelt

Tanuljunk a múltunkból!

| Huszár Judit | Soproni fiatalok

Óriási sikert ért el a Széchenyi-gimnázium diákja – Bodnár Mihály 370 induló közül lett első az országos történelemversenyen. A hetedikes fiú fordulóról fordulóra javított helyezésén, a végső győzelem őt is meglepte.

Csendes, intelligens fiú Bodnár Mihály – szeptember óta jár a Széchenyi István Gimnáziumba. Még az év elején kérdezte meg történelemtanára, hogy kinek lenne kedve jelentkezni az országos megmérettetésre, ő pedig feltette a kezét.

– Ez a legrangosabb történelmi tanulmányi verseny, amelynek a döntőjébe utoljára 26 évvel ezelőtt jutott be diákunk – kezdte Horváth Violetta, Misi történelemtanára. – Háromfordulós a megmérettetés, először rendezték az iskolait, aztán a megyeit, végül az országost. Misi folyamatosan javított a teljesítményén, az első forduló után még nem volt bent az első százban, a másodikban már a 21. helyen állt, végül pedig megnyerte. Óriási eredmény ez, nagyon büszkék vagyunk rá!

A versenyen bő 200 év (az 1700-as évek elejétől az 1900-as évek elejéig) eseményeiről kérdezték a hetedikes–nyolcadikos diákokat. Az első két fordulót írásban, a harmadikat szóban, de online rendezték meg.

– Laptop előtt kellett felelnem a zsűri kérdéseire – emlékezett vissza Bodnár Mihály. – Húztak nekem egy tételt, ami az 1848–49-es szabadságharc volt. Kaptam két percet, hogy végiggondoljam a mondandóm, aztán 8 perc alatt kellett összefoglalnom, hogy mit tudok a témáról. Nem voltam maradéktalanul elégedett, mert amikor jelezték a zsűritagok, hogy már csak egy perc van hátra, akkor nagyon be kellett sűrítenem a még hiányzó információkat. Ezután pár villámkérdést tettek fel, amelyekre tudtam a választ.

Misi már a döntő napján megtudta, hogy nyert. Pont dzsúdóedzésről tartott haza, amikor értesítette a tanárnője. Őszintén meglepte a siker, ahogy szüleit is.

– Eddig reál típusnak tartottam magam, másodikas koromban az országos matekversenyen második lettem – folytatta Misi. – Viszont érdekel a történelem, sokat tanulhatunk a múlt ismeretéből, fontos ez a jelenben is. Jövőre biztosan újra elindulok ezen a versenyen, de még az sem kizárt, hogy fizikából vagy biológiából megméretem magam.

Misinek két húga és egy nővére van, utóbbi szintén a Széchenyibe jár, ő az országos kémiaversenyt nyerte meg. Eddig a fiatalember gépészmérnöknek készült, de lehet, hogy közgazdasági egyetemre is jelentkezik majd. 

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...