Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Tanítani az interneten
Hauch Tamás diákjainak igyekszik megtanítani a faipari szakma fogásait, fortélyait Fotó: Soproni Téma-archívum

Hauch Tamás oktatóvideóit már több mint egymillióan látták

Tanítani az interneten

| P. Horváth László | Soproni fiatalok

Már akkor a videómegosztóra töltötte fel kisfilmjeit Hauch Tamás, amikor még híre sem volt a koronavírus-járványnak. A megszerzett tapasztalat most, az elrendelt távoktatás idején jól jön a Handler-iskola faipari tanárának.

Hauch Tamás, a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskola tanára még 2016-ban egy betegség miatt döntött úgy, hogy oktatóvideót készít az akkor a Szakma Sztárra készülő diákjai számára. A faiparos szakmákat tanuló fiatalokat nem akarta ugyanis magukra hagyni. A dolog a verseny után abbamaradt, majd 2018-ban eljött a fordulópont: ekkortól már egy előre meghatározott tematika szerint készítette a videóit, és töltötte fel az egyik népszerű videós oldalra.

Jelenleg hetente általában kettő kisfilm készül, a videók száma pedig jócskán meghaladja a 150-et. A rövidfilmeket több mint egymillióan látták.

– Mindig törekszem arra, hogy érhetően, mégis kellő komolysággal mutassam be a faipari szakma fogásait, fortélyait – mondta lapunknak Hauch Tamás. – Van, hogy csak egy mozdulatsort emelek ki, de előfordul, hogy bemutatom, miként készül el egy szék vagy asztal. Több néző kérésére készítettem el az olyan hasznos tanácsokat tartalmazó videókat, mint például hogyan kell vésni, fúrni vagy helyesen tartani a fűrészt.

Hauch Tamás hozzátette, az ilyen, az iskolai oktatást kiegészítő videók már csak azért is fontosak, mert egy letöltés után a diákok vagy az otthon hobbiból barkácsolók bármikor visszanézhetik, illetve meg is állíthatják.

– A kezdetekkor még híre sem volt a mostani koronavírus-járványnak – folytatta Hauch Tamás. – Most, hogy elrendelték a távoktatást, remélem, hogy videóim még több tanulót érnek el az országban, s ezeken keresztül otthon is folytathatják a gyakorlati képzést. Így várhatóan nem okoz számukra nagy tanulásbeli kiesést az otthoni munka. Nekünk, tanároknak is nagy most a felelősségünk, de hiszem, hogy odafigyeléssel és összefogással túljuthatunk a mostani helyzeten.

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.