Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tanévkezdés támogatással
A kormány célja, hogy az ingyenes közétkeztetést fokozatosan minél több iskolásra kiterjessze Fotó: Soproni Téma–archívum

Ingyenes tankönyvek, füzetcsomagok, buszbérlet, kedvezményes étkeztetés

Tanévkezdés támogatással

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

A soproni önkormányzat saját forrásból éves szinten összesen százmillió forintos nagyságrendű összeggel segíti a városban tanuló diákokat, családjukat – így egészítik ki a kormányzati támogatásokat.

A tanév kezdetén minden segítség jól jön a diákot nevelő szülőknek. Idén már több mint egymillió gyermek kap ingyen tankönyvet, ugyanis az 1–9. évfolyamon tanuló diákoknak nem kell fizetniük mindezért. Egy kétgyermekes családnál ez a támogatás 35 ezer, míg egy háromgyermekes családnál akár 50 ezer forintos megtakarítás is lehet.

Mind­­­ezt a soproni önkormány­zat évek óta kiegészíti azzal, hogy az általános iskolások első és második osztályos tanulói számára biztosítja a füzetcsomagot. Ebben a kis nebulók találnak tan- és írószereket is. A szülőknek a tá­­mogatás újabb több ezer forint megtakarítást eredményez. A kö­­zösségi közlekedést segíti, hogy a Sopronban az alap- és középfokú oktatásban résztvevő mintegy tizenegyezer diák ingyenesen kapja meg a helyi buszbérletet. Ennek ára egy félévben 3800 forint. A szociálisan rászorulók pedig beiskolázási támogatást igényelhetnek.

A bölcsődékben és az óvodák­­ban nagyrészt ingyenes az ét­­keztetés. A kor­­mányzat célja az, hogy a kedvezményt fokoza­tosan minél több iskolásra ki­­ter­­jessze. Jelenleg a szociális rá­­szorultsági foktól függően teljesen vagy ötven százalékban tá­­mogatott a közétkeztetés. Nagy segítség ez is a szülőknek, hiszen havonta ez a költség napi egyszeri vagy háromszori étkezés esetén 5500–8000 forint között mozog. Idén tovább bővül az iskolatejprogram, míg az iskolagyümölcs-program keretében országszerte már csaknem 550 ezer gyerek kap rendszeresen gyümölcsöt vagy zöldséget az intézményekben.

Bár már véget ér a szünidő, az önkormányzat a nyáron is se­­gítette a családokat. A soproni lak­­címmel rendelkező diákok féláron mehettek be a helyi fürdőkbe. Mindemellett az iskolák fenntartójával közösen szervezték meg a nyári napközit, ahol a rászorulóknak térítésmentesen biztosították a napi háromszori étkezést.

Végezetül, de nem utolsó sorban a diákok a diákigazolványuk felmutatásával jelentős kedvezményeket kapnak például a mú­­zeumok és a mozik belépőinek áraiból, kedvezmény jár a helyközi tömegközlekedési eszközökön is. Érdemes tájékozódni, hogy hol használható az igazolvány, ugyanis ennek használatával jelentős összeget takaríthatnak meg az iskolások.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...