Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tablók most is kellenek
A Szent Orsolya Gimnázium 12.ag osztályának tablója

Tablók most is kellenek

| Bertha Ágnes | Soproni fiatalok

A ballagás elmarad, az érettségi vizsgák közül csak az írásbeliket tartják meg, a szerenádokról nem is álmodnak a végzősök – az osztálytablók azonban mindenképpen elkészülnek.

Kézzel festve vagy digitálisan nyomtatva, színesen, mintásan vagy egyszerűen, sok formában és méretben, de minden ballagó osztálynak készül tablója. A tablókészítésnek múltja van Sopronban is, a legrégebbi alma materek végzős évfolyamairól már a múlt század elejéről maradtak fenn fotók, tablók.  

– A Berzsenyi-gimnázium ballagó négy osztályának elkészülnek a tablói, és ki is kerülnek a kirakatokba – hangsúlyozta Tölli Balázs igazgató. – Nálunk a ballagás sem marad el, hiszen a háborús időszakokban is mindig megtartottuk. Ha úgy alakul, akkor augusztusban.

A Széchenyi-gimnázium mind a négy végzős osztályának elkészült a tablója – tudtuk meg Farkas Gábor igazgatótól. Kettőt már kirakatokba is tudtak tenni az osztályok, a másik kettőben is rövidesen gyönyörködhetnek a belvárosban járók.

A Roth-középiskola 13. a, b és c (technikusi) osztályának tablói 80 százalékos készültségben vannak. – Iskolánkban szokás, hogy a végzősök faragott kerettel, speciális designnal készítik a tablóikat, már csak a végső simítások hiányoznak – tájékoztatott Hoczek László igazgató. – Mindenképp arra törekszünk, hogy akár iskolai segítséggel is, de elkészüljenek a tablók.

A Fáy-szakgimnáziumban három érettségiző osztály van, tablóik elkészültek, ezeket a Várkerület három üzletének a kirakatában helyezték el – tudtuk meg Rétfalvi Edina igazgatótól.

– A mi tablónk fizikai értelemben nem tudott elkészülni – mesélte Forró Dominik, a VasVilla 12.a osztályos informatikus tanulója. – A tervezést, összeállítást elvégeztem, de kinyomtatni már nem tudtuk. Az osztály úgy döntött, később mindenképpen kinyomtatjuk, hogy papíralapon is meglegyen, arról még egyeztetünk, hová kerüljön ki az iskolában.

A Szent Orsolya Gimnázium 12.ag osztályának tablója már kikerült a kirakatba, igaz, nem abba, amelyikbe eredetileg szerették volna. – Kézzel festettem meg a hátteret akvarelltechnikával, majd ezt szkenneltük be, digitálisan megszerkesztettem, és végül rákerültek a fotók is – mondta Peczár Henriett. – Eredetileg a Várkerületen szerettük volna kitenni, de a választott üzlet a veszélyhelyzet miatt bezárt, így egy zöldségbolt kirakatába került a tablónk.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...