Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Szívvel-lélekkel a diákokért
Kussinszkyné Takács Ildikó mindig arra törekedett, hogy megszerettesse diákjaival a kémiát Fotó: Griechisch Tamás

„Rengeteg tanítványommal a mai napig tartjuk a kapcsolatot”

Szívvel-lélekkel a diákokért

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Magyar Kémiaoktatásért-díjjal ismerték el Kussinszkyné Takács Ildikó több évtizedes tanári tevékenységét. A tanárnő méltán érdemelte ki a kitüntetést, hiszen mindig is azt tekintette a szívügyének, hogy a diákokat valódi élményekhez juttassa.

A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért-díjat évente ítéli oda olyan középiskolai és általános iskolai tanároknak, akik évtizedeken át tartó áldozatos munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a magas színvonalú szakképzéshez, kiemelt figyelmet fordítanak a kémia megszerettetésére, valamint a tehetséges diákok felkarolására. A díjakat ünnepélyes keretek között adták a Magyar Tudományos Akadémián öt kémiatanárnak, köztük Kussinszkyné Takács Ildikónak (erről lapunk múlt heti számában írtunk).

– Napközis tanárként kezdtem a pályámat a Belvárosiban, majd 10 évre Sopronkövesdre kerültem, ahol Márk Istvánné igazgatósága alatt indult el a szakmai pályafutásom – mesélte Ildikó. – Ezután 17 éven keresztül a Deák Téri Általános Iskolában tanítottam. Rengeteg feladatot vállaltam magamra, sok élménnyel gazdagodtam, sok kedves kollégával dolgoztam együtt. Úgy éreztem, szükségem van a váltásra, és örömmel tértem vissza a régi, de megújult sopronkövesdi iskolába.

Sokéves tanári pályafutása során Ildikó hosszú ideig volt munkaközösség-vezető; sí- és kerékpáros táborokat szervezett a gyerekeknek, egészségnevelési programokban vett részt. Tanítványai többször is remekeltek elsősegélynyújtó és kémiaversenyeken. A csupaszív tanárnő azt tartotta a legfontosabb feladatának, hogy segítsen kibontakoztatni a tanítványaiban rejlő tehetséget. Soha nem sajnálta erre az időt: a gyerekek akár hétvégenként is elmehettek hozzá gyakorolni.

– Amire a legbüszkébb vagyok: rengeteg tanítványommal a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Mivel ahány gyerek, annyiféle, igyekszem mindegyikhez megtalálni az utat. Ha a személyes kapcsolat kialakul, akkor már együtt dolgozni is könnyebb – tette hozzá Ildikó. – Ahhoz, hogy bármit is el tudjak érni, természetesen szükség volt a családom támogatására, a férjem hihetetlen türelmére, amivel el tudta viselni az én „kis hobbimat”. Persze családanyaként mindig odafigyeltem arra, hogy ő és a két fiam lehetőleg ne érezze hiányomat. Most lett két hónapos az unokám, Zsófi, és bízom benne, hogy a vele való foglalkozás további feltöltődést nyújt. 

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.