Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Színpadon a táncos lábak
Profi tánctanárok tanítják a fiatalokat az Eötvös-iskolában – az új próbaterem tavaly szeptemberben készült el. Fotó: Filep István

Eötvös-iskola: Van jövője a művészeti képzésnek Sopronban

Színpadon a táncos lábak

| Czetin Zoltán | Soproni fiatalok

Már művészeti képzést is választhatnak a fiatalok a soproni Eötvös-iskolában. A diákok öt év alatt szakmai érettségi vizsgát tesznek, és színházi táncos II. OKJ-s szakmai végzettséget szereznek.

Ha az Eötvös-iskolára gondolunk, akkor elsőként az egészségügyi képzés jut eszünkbe. Pedig már három éve táncos osztályt is indítanak a középiskolában.

– Az elmúlt években elég hullámzó volt a jelentkezés az egészségügyi képzésre – kezdte Gottschling Gábor, az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium igazgatója. – Ezért, hogy az osztálylétszámot állandósítsuk, a tantestület kezdeményezte, hogy nyissunk a művészeti képzés irányába. Érdekesség, hogy eddig gyakorlatilag csak lányok jelentkeztek a táncos osztályokba, de persze a lehetőség a fiúknak is adott. Ráadásul most már nemcsak olyan fiatalok jönnek hozzánk, akik egyszerűen csak ki akarják próbálni magukat ezen a területen, hanem olyanok is, akik korábban táncoltak.

– Az iskolának van két profi tánctanára, egy oktató pedig a Soproni Petőfi Színházból jár hozzánk, és tartja a színészmesterség órákat – folytatta Szentpáli Csaba általános igazgatóhelyettes. – A diákok nemcsak tanulják a szakmát, hanem éles helyzetekben is kipróbálhatják magukat. A színház És mégis élünk című előadásban például a 10. és 11. évfolyamosok már szerepeltek. Mivel a képzés szakgimnáziumként történik, az itt végzetteknek komoly alapjuk van, hogy tovább lépjenek akár egyetemi vagy főiskolai szinten. Akik nem szeretnének ezen a pályán maradni, nekik olyan rokon szakmára lehet jó esélyük, mint például a rekreáció szak.

Az iskola vezetői szerint a képzés sikeres, a diákok és pedagógusok lelkesek, a művészeti oktatás színesíti az intézmény életét.

Az intézmény vett egy új épületet – a Deák téri iskola mögött –, ahol 2021 szeptembere óta tartják a táncosoknak az elméleti és gyakorlati órákat. A vásárlás és a felújítás költségeit a Magyarországi Evangélikus Egyház biztosította.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...