Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Szent Márton ünnepe
A szombati programon kézműves foglalkozásokat is tartanak a gyerekeknek Fotó: Soproni Téma-archívum

Szent Márton ünnepe

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

A soproni borászok újborkóstolóval, az oktatási intézmények kulturális műsorokkal, kézműveskedéssel készülnek Márton-napra, de a Liszt-központtól megrendezik a hagyományos lampionos felvonulást is.

Mint ismert, Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon. Ezek egy része a mezőgazdasági munkák befejezéséhez, illetve advent közeledtéhez kötődik, mások ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. A Márton-nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. A megsütött állat mellcsontjából jósolták meg, hogy milyen lesz a tél. Ha barna volt a csont, akkor esős, ha fehér, akkor havas telet vártak.  

A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik. Tipikus étel ezen a napon a libaleves és libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal. Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható a nedű.

November 9-én, szombaton 14 órától családi programot tartanak a Liszt-központban: lesz kézművesség a Soproni Egyetem Benedek-karának hallgatóival, mécseskészítés, a kicsiknek játszóház, az épület előtt katonai bemutató, ahol a római szokásokkal is megismerkedhetnek. 16 órakor a Portéka Színpad zenés előadását nézhetik meg, fél 6-kor pedig a bánfalvi óvodások lépnek fel az épület előtt. Velük, illetve a katonákkal együtt indul 18 órakor a lampionos felvonulás a Fő térre. Több soproni borász is tart a héten, illetve a hétvégén újborkóstolót – a legtöbben finom falatokat is kínálnak a friss nedűk mellé. 

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.