Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Személyes történelem
Tank 1956-ból – Holdampf Máté nemcsak megírta a nagyszülei történetét, de rajzaival illusztrálta is azt

A cél az volt, hogy a gyerekek többet beszélgessenek az idősekkel

Személyes történelem

| Huszár Judit | Soproni fiatalok

Életre kel a családi legendárium – a Macskakő irodalmi pályázatának alkotói és nagyszüleik mesélnek ’56-os emlékeikről vasárnap a gyermekmúzeumban.

Családi legendárium címmel hirdetett irodalmi pályázatot tavaly a Macskakő Gyermekmúzeum. Mint arról a Soproni Témában is beszámoltunk, azt kérték az általános és középiskolás fiataloktól, hogy jegyezzenek le családi történeteket. A cél az volt, hogy a gyerekek minél többet beszélgessenek az idősebb rokonokkal, gyűjtsenek össze érdekes sztorikat a család életéből. A pályázatra 18-an neveztek, volt, aki a nagymama és nagypapa fiktív szerelmes leveleit, más a család tragikus sorsú nőtagjainak történeteit, de többen ’56-os emlékeket vetettek papírra. Most az utóbbi alkotások életre is kelnek a Macskakőben.

– Rózsás Zoltán és Holdampf Máté is a családjuk 1956-os történeteit írta le, őket, illetve a nagyszüleiket hívtuk meg a beszélgetős délutánra – mondta Martos Virág múzeumpedagógus, a program szervezője. – Az első élő családi legendáriumot Szalai Gabriella történelemtanár moderálja. A beszélgetésen láthatunk majd korabeli családi fényképeket, de a Soproni Múzeum a kort idéző tárgyait is bemutatjuk, ahogy akkori híradókat is. Az a célunk, hogy ne legyen „történelemkönyv szaga” az eseménynek, hanem váljon személyessé a találkozó, így a résztvevőket is arra biztatjuk, hogy kapcsolódjanak majd be, meséljék el a saját emlékeiket.

A program május 5-én 15 órakor kezdődik a Macskakő Gyermekmúzeumban.

Holdampf Máté édesanyja ölében a díjátadón  Fotó: Soproni Téma-archívum

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.