Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Széchenyis szabadalom
Az újítók: Bór Dorina, Lang Ágo­­ta tanárnő és Kocsis Ábel

Széchenyis szabadalom

| Cziráki Viktória | Soproni fiatalok

Bór Dorina és Kocsis Ábel, két Széchenyi-gimnazista fiatal első helyezést ért el a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen egy általuk fejlesztett eszközzel és a hoz­­zá tartozó programmal, melynek segítségével sugárterhelés nélkül lehet következtetni a gerinc állapotára.

A fiatalok korábban első helyezést értek el a Tudományos Diákkörök XVII. Kárpát-medencei Konferenciáján is.

– Az eszköz gerincen való végigfuttatásával kimutatható a gerincferdülésre utaló jel – a su­­­­gár­terhelés csökkentésével, hiszen általában röntgenvizsgálattal mérik fel a deformitást – mondta el Bór Dorina, a Toli nevű eszköz egyik fejlesztője. – A gerincferdülés a tinédzserek körében elterjedt betegség, és mi úgy gondoltuk, a problémával foglalkozni kell. Engem épp emiatt a projekt miatt kezdett érdekelni a biomechatronika.

Kocsis Ábel a projekt programozás részét vállalta. – Az eszközhöz csatlakoztatott számítógép egy általunk írt program segítségével rajzolja ki a gerinc vonalát oldal- és hátulnézetben – mondta el Ábel. – A mérésekből viszonylag pontosan lehet következtetni a gerinc állapotára. Az eszköz fejlesztése során gerincspecialistával is konzultáltunk.

A diákokat tanáruk, Lang Ágo­­ta, a Széchenyi-gimnázium pedagógusa segítette a projektben, mely szeptemberben képviselheti Magyarországot az Európai Fiatal Tudósok Versenyén Észtországban.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...