Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szakmai nap
Lázas munka a vendéglátó iskola tankonyhájában: az intézmény szakmai és diáknapján versenyeken vettek részt a tanulók Fotó: Németh Péter

Mozgalmas diáknapok a vendéglátó iskolában

Szakmai nap

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Soproni SzC Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiuma múlt héten szerdán és csütörtökön tartotta évtizedes hagyományokra visszatekintő szakmai és diáknapját. A tanulók izgalmas versenyeken mérték össze a tudásukat.

– Mindig is fontosnak éreztük, hogy diákjaink számára közösségi programokkal is színesítsük az iskolánkban eltöltött éveket, és – nem csak tanórai keretek között – segítsük a szakmai fejlődésüket – tudtuk meg Voleszák Zoltán szakmai igazgatóhelyettestől. – A tanulók munkáit és az elkészült termékeket a soproni gasztronómia neves szakemberei értékelték.


Az intézmény egykori szakoktatójának emlékére megrendezett Burián György Díszterítési Emlékversenyen kétszemélyes díszasztal elkészítése volt a feladat szabadon választott kellékek felhasználásával. A diákok már hetek óta foglalatoskodtak az előkészületekkel, a kilenc csapatból végül is a zsűritagok – Major Vilmos és Szakály László – két 9. osztályos pincér tanuló, Bíder Bianka és Homály Gábor terítékét találta a legjobbnak. Tizenkét szakács csapatnak 90 perc állt a rendelkezésére egy előétel és egy főfogás vagy egy főfogás és egy befejező fogás összeállítására.

A Pénzváltó Zoltán, Hende Gábor és Varga Szilárd alkotta zsűri a 10. osztályos Nyeső Lázár és Véland Réka főztjét ítélte szakmailag a legkiválóbbnak. Az idei cukrászverseny a „Rákóczi túrós lepény újragondolva” nevet kapta, ugyanis az ismert süteményt – az eredeti alapanyagok megtartásával – varázsolták újjá a résztvevők. Erdősi Ferenc és Drávai Dávid értékelte a remekműveket, a 11.-es Horváth Dorottya és Stippinger Réka vitte el az első díjat.


– A második nap házi sütemények versenyével kezdődött – folytatta Voleszák Zoltán. – A saját maguk által kitalált vagy otthoni recept alapján készült egyéni produktumokat az iskola szakoktatói bírálták el. Két első helyezettünk is lett, Bellovics Tímea és Módos Kíra 9. osztályos tanulók.
A diáknap a 9. osztályosoknak a tornateremben vidám vetélkedővel folytatódott, a felsőbb évesek pedig szakmai bemutatókon vettek részt. A színes programok mozilátogatással zárultak.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...