Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni filmes sikerek
Heim Vilmos és Sipos Bence

Soproni filmes sikerek

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Két soproni fiatal is komoly sikert ért el animációs filmjével. Heim Vilmos a XI. Bujtor István Filmfesztiválon kapott különdíjat, Sipos Bence alkotása a 4. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon került be a legjobb öt közé.

Az ígéretes tehetség, Heim Vilmos alig hogy elkészítette első animációs rövidfilmjét (Egy Darab Csokoládé!), már különdíjat is kapott a XI. Bujtor István Filmfesztiválon. A közelmúltban már beszámoltunk arról, hogy Vilmos a filmrendezői hivatás mellett kötelezte el magát. Mivel még nem sikerült bejutnia a vágyott New York-i egyetemre, Budapestre költözött. – Eredetileg a felvételire készítettem a másfél perces filmet, amit az első hullám alatt csiszolgattam, be-beküldözgettem fesztiválokra – mesélte a fiú. – Mivel mindig szkeptikusan állok a munkáimhoz, engem is meglepett a különdíj. Ez az első animációs filmem, ráadásul az első magánprojektem is, amit az eddig megszokott csodálatos csapatom nélkül hoztam össze. Mint ilyen, elvontabb, mint a korábbiak: rövid, de velős. 

Kilenc másik animációs kisfilm mellett a IV. Hét Domb Filmfesztiválon is találkozhatunk az „Egy Darab Csokoládé!”-val októberben, bár – a jelenlegi helyzet miatt – sajnos csak online.

Sipos Bence fiatal soproni művész újabb alkotása pedig a 4. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon került be a döntőbe. A versenyre idén rekordszámú, több mint 500 nevezés érkezett, Bence Növekvő című filmje 41 kísérleti mű közül került a legjobb 5 közé. Kisfilmje 3D animációs technikával készült, különlegessége pedig, hogy a képi formát a saját maga készítette hangi környezet uralja. Korábban már beszámoltunk arról, hogy Bence Taródi várról készült filmje, a Váratlan vár a határon megnyerte a Diákfilmszemle fiatal filmes kategóriájának fődíját, majd a következő dokumentumfilmje, Az ösvényen járva egyedül képviselte egyetemét az OTDK művészeti szekciójának mozgóképes tagozatában. A Széchenyi-ösztöndíjas alkotó idei, Le a Bikával című kisfilmje szintén Sopron környékét deríti fel, és behatóan vizsgálja többek között a fertőrákosi Mithraeumot és annak történeti közegét.

Kapcsolódó cikkek