Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni diák az asztalos vb-n
A sikeres Roth-os csapat: Sajtos Dániel, Viasz-Kádi Tibor és Fekete Martin

A WorldSkills döntőjét Kazanyban rendezik augusztus 22–27. között

Soproni diák az asztalos vb-n

| Huszár Judit | Soproni fiatalok

A soproni Roth-iskola diákja: Fekete Martin nyerte meg a WorldSkills magyarországi döntőjét az épületasztalosok között, így ő képviselheti az országot a szakmák világbajnokságának is nevezett megmérettetésen.

Mint arról lapunk múlt heti számában beszámoltunk, a Roth-iskola két diákja: Fekete Martin és Sajtos Dániel is bejutott a World­Skills hazai döntőjének ötfős mezőnyébe. A fiataloknak egy szónoki pulpitust kellett készíteni különböző fakötésekkel tarkítva, a versenyidő 12 óra volt. – Sokat készültünk a versenyre, gyakoroltuk az elmúlt év feladatait – mesélte lapunknak Viasz-Kádi Tibor, a két fiú felkészítőtanára. – A döntőben már nagyon nehéz, 3D-s termékek készítését várja el a zsűri, itt már nemcsak kézi szerszámokat, hanem kézi kis gépeket is lehetett alkalmazni, így be kellett gyakorolni ezek használatát. Volt egy kis reménységem, hogy jó helyen fogunk végezni, mert a tavalyi válogatón is éppen hogy lecsúsztunk az érdemi helyről. Tanultunk a hibáinkból, igyekeztünk kijavítani azokat és újult erővel vágtunk neki a megmérettetésnek.

Nagyon örülök, hogy Fekete Martinnak sikerült megnyernie a döntőt, meghatódtam, amikor meghallottam az eredményt. Martin nagyon ügyes volt, megküzdött ezért a címért, hogy ő képviselje Magyarországot a 2019-es WorldSkills világversenyen épületasztalos szakmában. Büszke vagyok Sajtos Dánielre is, aki a 2. helyezést érte el. Sajnos ő nem mehet Oroszországba, de ez neki nagyon jó tapasztalatszerzés volt, és jövőre tud jelentkezni az EuroSkills válogatójára, ahol reményeink szerint jól fog majd szerepelni.

A 2019-es WorldSkills versenyt Kazanyban rendezik meg augusztus 22–27. között. A megmérettetés nagyon komoly kihívást jelent Fekete Martinnak, a világ legjobb versenyzőivel kell összemérnie a tudását. A keleti országok általában erősek, és van pár nyugati is, akiktől lehet tartani. Ráadásul nagy a nyomás a soproni diákon, ugyanis az elmúlt években a magyar asztalosok sok érmet szereztek.

– Mostantól nagyon intenzív felkészülés következik, hogy még jobban tökéletesítsük Martin kézügyességét, pontosságát, gyorsaságát – folytatta Viasz-Kádi Tibor. – A versenyig kevés idő van hátra, de ezt próbáljuk maximálisan kihasználni, sokat nem fog pihenni, az biztos.

És hogy mi lehet a siker titka a felkészítőtanár szerint? – Kell hozzá hatalmas elszántság, tudat, akarat, hogy ő ezt szeretné, én meg mindent megteszek, hogy ellássam kellő szaktudással, ismerettel, hogy méltó eredményt érjen el – zárta ­Viasz-Kádi Tibor. 

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...