Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Sopronból  a Virtuózokba

Sopronból a Virtuózokba

| Győri-Varga Nóra | Soproni fiatalok

Kitartónak lenni, nagyot álmodni – erre is tanítja a zene a 14 éves soproni Holpár Annát, akit a Virtuózokban a legjobb 25 közé választottak.


– A fuvola a te hangszered: mikor kezdtél el rajta játszani?

– Nyolcéves koromban. Nagyon szépnek tartottam kívülről, és a hangja is kellemes. Előtte egy évig fu­­­­ru­­lyáztam anyukámmal, a két hangszer fogásai szinte megegyeznek.

– A győri Révai Miklós Gimnáziumba jársz. Mikor jut időd a soproni zeneiskolára?

– Nem volt kérdés, hogy a Ré­­vai mellett is itthon folytatom a ze­­neiskolát: nagyon erős szálak kötnek ide, szeretem a tanárnőmet, Bálintné Horváth Erikát. Minden héten 180 kilométert utazom a soproni próbák miatt.

– Amikor a Virtuózokban a zsű­­ri értékelt, mi esett az el­­­­mondottakból a legjobban?

– Kimondhatatlanul jó érzés volt előttük állni! Szinte minden nap felidézem magamban… Nagyon jólesett, hogy Várdai István azt mondta: „Minden perc, amit a hangszereddel töltesz, értékes!”. Kesselyák Gergely pedig el sem tudja képzelni, jövőre milyen darabbal készülök, ha már most ilyen szinten vagyok. Én már tudom. (nevet)

– Mi volt a legnagyobb, a mű­­­­sorhoz kötődő élményed?

– Amikor vártam a visszajelzést az előző fordulóból. Óránként néztem a leveleimet és el­­játszottam a gondolattal, hátha továbbjutok! Nagyon jó volt találkozni a továbbjutó gyerekekkel is: inspirálnak.

– Anna, mit jelent számodra a fuvola, a zene?

– Meg kell említenem Erika nénit. A tanárom ajtaján mindig jó érzés bemenni, mert tudom, hogy az olyan hely, aminek sok mindent köszönhetek. Itt tanultam meg kitartónak lenni, küzdeni, nagyot álmodni, bátrabban kiállni a színpadra, csodás helyekre juthattam el, rengeteg kamaracsoportban élvezhettük az együtt muzsikálást. A zene színessé teszi az életemet: a mindennapjaim része, ha nem lenne, nem látnám–hallanám, miben fejlődök. A darabjaim folyamatosan a fejemben mennek, ott javítgatok rajtuk, tanulom őket.

Eredmények

Anna több nemzetközi versenyen szerepelt már, valamennyiszer arany minősítést vagy különdíjat szerezve. Az idei győri Ifjú Muzsikusok Fesztiváljának nívódíjasa. A Vir­­tuózok komolyzenei tehetségkutató 2017-es évadában a 3. fordulóig jutott, tervezi, hogy jövőre ismét megméreti magát. A Gaudete ka­­ma­­ra­­zenekar alapítója.

Kapcsolódó cikkek