Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron lett a központ
Hoczek László szerint a soproni erdészeti szakképzés is sokat profitálhat az átalakításból Fotó: Griechisch Tamás

Agrárszakképzés: rugalmas hálózatot alakítanak ki

Sopron lett a központ

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

Sopron lett az agrárszakképzés centruma. Július elsejével öt központ fogja össze a hazai agrárszakképzést, a kisalföldi centrum székhelyéül pedig városunkat választották.

– Észak-Dunántúlon 12 agrárszakképzést folytató intézmény került centrumunk égisze alá, úgy érzem, ez Sopronnak, illetve a város példaértékű szakképzési rendszerének is szép elismerés – emelte ki Hoczek László, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója.

A központokat a 2019-ben megjelent, szakképzésről szóló törvény értelmében hozták létre, amely előírta, hogy a szakképzéssel foglalkozó intézményeknek centrummá kell szerveződniük. Ennek keretében alakult meg a soproni székhelyű Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum is, amely Vas, Győr–Moson–Sopron, Komárom–Esztergom, Veszprém és Fejér megyét foglalja magában.

– A centrumhálózat legfőbb célja az egységes gazdaságirányítás és szakmaiság megteremtése. Ennek köszönhetően csökkennek az intézmények gazdasági feladatai, így jobban tudnak a szakképzésre fókuszálni – mutatott rá a főigazgató. – Intézményeink között vannak technikumok és szakképző iskolák, a tanulás mindkét esetben alapozó képzéssel kezdődik, majd egy ágazati vizsga után a tanulók a duális képzéssel folytatják. Ebben aktív szereplők a különböző gazdasági partnerek a kisvállalkozóktól kezdve egészen a nagy cégekig: a centrum arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy ez a hálózat minél hatékonyabban, rugalmasabban, széles körben működjön. Az Agrárszakképzési Centrum létrehozásával intenzívebbé válik a társult intézmények közötti szakmai kapcsolattartás is, illetve a pályázatokban is rugalmasabban, hatékonyabban tudnak részt venni az iskolák.

A főigazgató úgy látja, hogy ebből az új struktúrából az erdészeti szakképzés egyik legrégebbi intézményének, a soproni Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskolának a diákjai és tanárai is csak profitálhatnak. 

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...