Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sikerélmény – építő alkotás
Palkovits Tamásné Maja szerint az alkotás, a rajz ugyanúgy növeli a gyerekek önbecsülését, mint a sport. Fotó: Németh Péter

Hétköznapi hős: A kiváló pedagógus folyamatosan motiválja a gyerekeket

Sikerélmény – építő alkotás

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Lackner-iskola rajztanára, Palkovits Tamásné második alkalommal kapta meg a Cziráki-emlékdíjat. Az elkötelezett pedagógus fő célja, hogy a tanítványait sikerélményekhez juttassa.

25 évig tanított a Fertőrákosi Alapfokú Művészetoktatási Intézményben Palkovits Tamásné Maja. Kolléganőjével, Schmiedel Bernadett-tel ketten alapították meg az iskolában a grafika szakot. Legnagyobb eredményük az volt, amikor az iskola diákjainak 40–50 százaléka művészeti képzésre járt. A földrajz–rajz szakos pedagógus már három éve a Lackner Kristóf Általános Iskola tanári karát erősíti.

– Azt tartom a legfontosabbnak, hogy sikerélményhez juttassam a gyerekeket – beszélt a hozzáállásáról az elkötelezett tanárnő. – Ha egy tanítványomban érzem a tehetséget és az akaratot, addig támogatom, amíg valamilyen eredményt el nem érünk. Ezért is küldöm versenyekre a diákokat, annak ellenére, hogy a felkészítés rengeteg munkát igényel.

Vannak olyan gyerekek, akik csak rajzból tehetségesek, nekik különösen fontos, hogy átéljék az alkotás örömét. Ez ugyanúgy építő jellegű, ugyanúgy növeli az önbecsülésüket, mint például a sport, és nem utolsósorban ugyanúgy kitartást is igényel.

– Számomra az az öröm, amikor valamelyik tanítványom csillogó szemekkel azt mondja, hogy „Sikerült!” – folytatta a tanárnő. – Ez az érzés hasonló ahhoz a katarzishoz, amit a színdarabok végén élünk át. Nem szükséges, hogy mindegyik gyerekből művész legyen, elég, ha át tudom adni nekik a művészet szeretetét, és a szakkörökön közösségi élményekben részesülhetnek.

Maja férje a Hunyadi-iskola biológia–testnevelés szakos tanára, emellett kosárlabdaedző. A tehetséggondozást feleségéhez hasonlóan rendkívül fontosnak tartja. A házaspárnak három felnőtt gyermeke van.

– Büszke vagyok a férjemre és a gyerekeimre, arra, hogy mindig számíthatunk egymásra, hogy összetartó családban élhetünk. Az anya legfontosabb feladata talán az, hogy tartsa az egyensúlyt a fent és a lent hullámaiban, és amennyire tőlem telik, igyekszem ezt a szerepet betölteni – zárta Maja.

Ajánló: Palkovits Tamásnét Károly Andrea ajánlotta Hétköznapi hős című rovatunkba. A Lackner-iskola igazgatóhelyettese úgy gondolja, hogy kolléganője – aki sikeres felkészítő munkájáért Cziráki-emlékdíj kitüntetésben részesült, és akinek tanítványai ebben a tanévben is remek eredményeket értek el – kiváló pedagógus, így érdemes arra, hogy munkáját a város közössége is megismerje.

Kapcsolódó cikkek