Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Selmecbánya emlékezete
A fáklyás menet a Liszt-központtól haladt a Soproni Egyetem épületéhez, ahol az ünnepélyes kapunyitás után a résztvevők megnézhettek egy látványos fényjátékot Fotó: Griechisch Tamás

A jubileumi rendezvények 2019 áprilisáig tartanak

Selmecbánya emlékezete

| sopronmedia.hu | Soproni fiatalok

Rengeteg öregdiák, mostani hallgató, valamint oktatók és a városvezetés idézte fel a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola Sopronba költözésének történetét. A századik évfordulón a Liszt-központban tartottak megemlékezést.

– Selmeci diák vagyok, eszerint élek, és ez irányítja a cselekedeteimet, bennem is élnek az elmúlt évszázadok történései – kezdte prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora.

– 100 évvel ezelőtt a trianoni események miatt hagyta el a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola Selmecbányát – mondta dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere. – A történelmi eseményben Sopronyi-Thurner Mihálynak nagy szerepe volt. Sopron egykori polgármestere arra kérte a helyieket, hogy támogassák az alma materüket elhagyó egyetemi polgárokat.

– Köszönetet mondani jöttem Miskolcról – folytatta dr. Czapp László, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese. – Az egész város nevében hálámat szeretném kifejezni Sopron városának azért, hogy befogadta az egyetemet, majd a II. világégés után, 1949-ben elengedte két ősi karukat, így Miskolcra költözött a bánya- és kohómérnöki kar is.

– Egyike voltam azoknak a soproni egyetemistáknak, akik 1956-ban rákényszerültek arra, hogy elhagyják az országot – hangsúlyozta Komlósi József, aki a forradalom után a kanadai vancouveri British Columbia Egyetemen folytatta a tanulmányait. Az öregdiák elhozta az ünnepségre sorstársai üzenetét is, valamint arra kérte az egyetem balekjait, hogy legyenek büszkék arra, amit itt tanulhatnak.

A beszédeket énekkel kísért zenés műsor követte, amelyben a Miskolci Egyetem Szimfonikus Zenekara, női és vegyes kara is bemutatkozott. A palettát színesítette Bende Attila és Orbán Júlia irodalmi csokra. A produkciók után fáklyás menet indult a Soproni Egyetem épületéhez, ahol az ünnepélyes kapunyitás után az érdeklődők megnézhettek egy látványos fényjátékot. A főépületre vetített produkciót a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatói szerkesztették. A centenárium alkalmából Tamás Miklós Pillanat című dramolettjének magyarországi ősbemutatóját is megtartották.

A Soproni Egyetem és a Sopron önkormányzata által életre hívott programsorozat keretében egészen jövő év áprilisáig tartanak a jubileumi rendezvények Sopronban, valamint Selmecbányán

Kapcsolódó cikkek