Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Segítség a netezéshez
Az önkéntesek először a saját iskolájukban adják át a szükséges információkat. Fotó: Németh Péter

Segítség a netezéshez

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Handler szakképző iskola is bekapcsolódott az országos Kortárs NETMENTOR Programba. A résztvevő tanulók tudatos internethasználattal kapcsolatos ismereteket adnak át kortársaiknak, majd általános iskolásoknak.

A gyermekek médiaműveltségének fejlesztése céljából dolgozták ki a Kortárs NETMENTOR Programot, amelyben az internethasználat előnyeit és az annak során felmerülő kockázatokat a leginkább érintettek számára a hozzájuk hasonló korú iskolások mutatják be. A programban kilencedik–tizedikes diákokat képeznek ki, akik a saját iskolájukban vagy más intézményben tudatos internethasználattal kapcsolatos foglalkozásokat tartanak. A program nemcsak a közvetlenül bevont diákokat érinti, hanem az egész iskola tudatos internethasználatára kihat.

– Az osztályfőnökünk kiválasztott az osztályunkból néhány tanulót, a többiek pedig önként jelentkeztek, így állt össze a 14 fős csapatunk – mesélte Egyházi Dávid, Juhász Benedek és Vartha Vince, a Handler-iskola 10.I osztályos tanulója. – A Porpáczy-technikum diákjaival együtt vettünk részt a kétnapos tréningen, ahol az ELTE pszichológia szakos hallgatói képeztek ki minket arra, hogy a biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismereteinket másoknak is át tudjuk adni.

A lelkes önkéntesek 3–4 fős csapatokba szerveződve témánként 45 percben adják át a szükséges információkat először a saját iskolájukban, majd – ha a bemutatkozás jól sikerül – a Deák Téri Általános Iskola, később pedig más általános iskolák tanulóinak. Munkájukat két tanárnő, Kistüttösi Anita és Végh-Szoják Mónika segíti. A cél az, hogy a program örökített formában működjön tovább: vagyis a most kiképzett tanulók fogják felkészíteni a következő mentorcsapatot.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...