Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sebésznek készül
Guzmits Kornélia Fotó: Németh Péter

Sebésznek készül

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Az elmúlt hetekben a Széchenyi-gimnázium dísztermében lehetett megtekinteni a Guzmits Kornélia festményeiből nyílt önálló kiállítást. A 12. osztályos lány a művészetét jellemző precizitást a későbbiekben sebészként szeretné kamatoztatni.

Mind a festészet, mind a sebészet iránti érdeklődés Korni nagypapájához kapcsolódik. A kislány még csak hatéves volt, amikor anyai nagyapja, aki rendkívül közel áll a szívéhez, kórházba került. A kis Kornit magával ragadta a környezet, és elhatározta, orvos lesz. Természetesen a biológia a kedvenc tantárgya, ahogy tavaly, idén is indul az OKTV-n, öt biológia faktos társával pedig eljutott egészen a IV. Semmelweis Egészségverseny döntőjéig. 

– Miközben a versenyre készültem, felkeltette az érdeklődésemet a tumorprevenció és a kardiovaszkuláris prevenció. Mindkét témát szívesen tanulmányoztam – mesélte Korni. – Kétségbeejtőnek tartom, hogy napjainkban mennyire elharapództak a rákos megbetegedések, és hogy ezeket nem tudják gyógyítani. Szívesen foglalkoznék kutatással, ugyanakkor a gyakorlatiasabb sebészet is vonz.

Korni tervét támogatják a környezetében élők is, többen mondták már neki, hogy annak a precizitásnak, ami az alkotásait jellemzi, akár szívsebészként is hasznát vehetné. A lányt gyermekkorában a húgával együtt nagypapájuk tanította festegetni.

– Négy évvel ezelőtt kezdtem el rajzolni – tette hozzá az ifjú hölgy. – Az egyszerűbb formák, alakok után következett újra a festészet. Igyekszem mindenféle irányzatot kipróbálni, hogy rátaláljak a saját stílusomra.

Korni első képét Budapesten állították ki. Ezt követte első önálló tárlata idén augusztusban az újkéri tájházban, majd az iskolájában is bemutatták a festményeit. A sikerek ellenére hobbinak szeretné csak megtartani a festést.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...