Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Rátz Lászlóra emlékeztek

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Halálának 90. évfordulóján Rátz Lászlóra emlékeztek tisztelői, a lícista diákok és tanárok. Rátz László Sopronban született 1863-ban.

 A soproni evangélikus gimnáziumban érettségizett 1882-ben. Matematika–fizika szakos egyetemi oklevelet szerzett Budapesten, majd Berlinben filozófiát, Strasbourgban természettudományt hallgatott. A Budapesti Evangélikus Főgimnáziumban tanított, világhírű diákja volt Neumann János, Wigner Jenő és Harsányi János. A Bolyai-társulat a középiskolai matematikatanároknak évente Rátz László-vándorgyűlést szervez, 2000-től Rátz László-érmet ad ki. A kiváló matematika-, fizika-, biológia- és kémiatanárok részére adományozzák a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amelyet négy, a Berzsenyiben tanító pedagógus is átvehetett. A Soproni Városszépítő Egyesülettel a Líceum egy emléktábla elhelyezését kezdeményezte Rátz László szülőházán, a Várkerület 110. számú épületen. Rátz László Budapesten hunyt el 1930. szeptember 30-án. A soproni temetőben helyezték örök nyugalomra.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...