Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Petra imád versenyezni
Varga Petra rengeteget készült az országos történelemversenyre – meg is lett az eredménye Fotó: Németh Péter

Petra imád versenyezni

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Kosáry Domokos országos történelemversenyen negyedik helyezést ért el Varga Petra annak ellenére, hogy reál beállítottságú. A berzsenyis diák építészmérnöknek készül, ugyanis fontos számára, hogy hasznosat és maradandót alkosson.

Petrát három évvel ezelőtt már bemutattuk újságunkban, amikor – még hunyadis tanulóként – kategóriájában első helyezett lett a Soroptimist Club Sopron novellapályázatán (Hunyadis ifjú történészek sikere, Soproni Téma, 2017. március 29.). A szorgos lány azóta már a Berzsenyi Líceum 11. D osztályába jár, és változatos területeken méri össze a tudását kortársaival.  

– A történelemtanárom, Barlai Zsófia tudta, hogy engem szinte bárhova be lehet nevezni, ezért is ajánlotta a Kosáry Domokos történelemversenyt – mesélte a kedves és mosolygós lány. – Az iskolai fordulón a középkort érintő kérdéseket kaptunk két osztálytársammal, akik a győri megyei fordulóra sajnos már nem jutottak be. Itt már a kora újkor is szerepelt a témák között, a budapesti döntőn pedig a teljes újkor.

Petra rengeteget készült a végső fordulóra. Nagyon izgult, de megnyugodott, amikor látta, hogy a többiek is hasonló lelkiállapotban vannak. A Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett döntőnek volt írásbeli és szóbeli része is.

– Előre kellett készülnünk egy prezentációval – folytatta az agilis diáklány. – Három téma közül a tanárnővel Napóleont választottuk. Az volt a feladat, hogy soroljunk fel érveket, illetve ellenérveket amellett, illetve az ellen, hogy a császár megtámadja-e Oroszországot vagy sem. Mi – a többi kilenc versenyzővel ellentétben – a támadás mellett érveltünk, ahogy az a valóságban is történt. Én Napóleon haditanácsadójának a szemszögéből elemeztem az eseményeket.

A berzsenyis lánynak az tetszett a leginkább a megmérettetésen, hogy – hozzá hasonlóan – nemcsak történészjelöltek vettek részt, hanem teljesen más érdeklődésűek is. Petra szívesen rajzol, közel áll hozzá a matek és a fizika is, úgyhogy egyelőre az építész pálya vonzza. Nagy szerencséje, hogy a tanulás nem köti le minden energiáját. Ha figyel, megjegyzi az órán hallottakat, így marad ideje az olvasásra és a fotózásra is.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...