Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Önismereti csoport a Széchenyiben

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Nagy lelkesedéssel vesznek részt a Soproni Széchenyi István Gimnázium diákjai az önismereti csoport foglalkozásain. Mivel az iskolából többen is pszichológia szakra készülnek, ezeken az alkalmakon a segítő szakmák műhelytitkaiba is bepillanthatnak.

Tanévkezdéskor nyolcalkalmas csoportfoglalkozást hirdetett meg Szeberényi Andrea személyiség- és érzelmiintelligencia-fejlesztő szakember, könyvtárpedagógus, ám úgy tűnik, mindkét csoport tagjai bíznak a januári folytatásban. – Eddig főként az önismereti résszel foglalkoztunk: az érzelmek tudatosításával, kezelésével, irányításával – mesélte Andrea. – Dolgoztunk a reális énképpel is: kinek, mik a pozitív, illetve negatív tulajdonságai. Most tértünk rá az asszertív kommunikációra, gyakoroljuk a nemet mondás művészetét, ez ugyanis sokaknak gondot okoz.

A diákok önkéntes alapon, szabadidejükben, tanórák után vesznek részt a foglalkozásokon. A csoportkohézió szempontjából rendkívül fontos, hogy a tagok mindig ott legyenek. Van, akinek ebben még sokat kell fejlődnie, mások már érzik, hogy ez egy páratlan lehetőség az önmagukkal való foglalkozásra, ezért akkor is elmennek, ha rengeteg a tanulnivalójuk. Mivel a csoporttagok közül többen pszichológusnak készülnek, Andrea vendégeket – iskolapszichológust, személyiségfejlesztőt, gyógypedagógust – is meghív, akik saját tapasztalataik alapján mutatják be azt a segítő szakmát, amiben dolgoznak.

– Mivel az iskolánk vezetése is rendkívül lényegesnek tartja a megelőzést és az érzelmi intelligencia fejlesztését, az iskolapszichológussal, Lukácsi Tündével és a szociális segítővel, Némethné Szigethi Katalinnal alakítottunk egy segítő munkacsoportot – folytatta Andrea, aki hamarosan a gimnázium falain kívül is fog önismereti csoportokat szervezni kamaszoknak, szülőknek, nőknek. – Kis csapatunk érzelmiintelligencia-fejlesztő, közösségépítő foglalkozásokat, konfliktuskezelő órákat, kommunikációs gyakorlatokat is tart a gimnázium diákjainak. 

Kapcsolódó cikkek

A művészetek vonzásában

A művészetek vonzásában

2024. 02. 21. | Madarász Réka

Tóth Annaliza volt az, akinek a rajzával karácsonykor az önkormányzat köszöntötte a soproniakat. A Petőfi-iskola 7. mb osztályosa rendkívül sokoldalú,...

Luca más, mint a többiek

Luca más, mint a többiek

2024. 02. 21. | Madarász Réka

Az éneklés Vágány ­Luca Sára életének része gyermekkora óta, ugyanis megnyugtatja és kikapcsolja. Az orsolyás lány több színházi darabban is szerepelt...