Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Önismereti csoport a Széchenyiben

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Nagy lelkesedéssel vesznek részt a Soproni Széchenyi István Gimnázium diákjai az önismereti csoport foglalkozásain. Mivel az iskolából többen is pszichológia szakra készülnek, ezeken az alkalmakon a segítő szakmák műhelytitkaiba is bepillanthatnak.

Tanévkezdéskor nyolcalkalmas csoportfoglalkozást hirdetett meg Szeberényi Andrea személyiség- és érzelmiintelligencia-fejlesztő szakember, könyvtárpedagógus, ám úgy tűnik, mindkét csoport tagjai bíznak a januári folytatásban. – Eddig főként az önismereti résszel foglalkoztunk: az érzelmek tudatosításával, kezelésével, irányításával – mesélte Andrea. – Dolgoztunk a reális énképpel is: kinek, mik a pozitív, illetve negatív tulajdonságai. Most tértünk rá az asszertív kommunikációra, gyakoroljuk a nemet mondás művészetét, ez ugyanis sokaknak gondot okoz.

A diákok önkéntes alapon, szabadidejükben, tanórák után vesznek részt a foglalkozásokon. A csoportkohézió szempontjából rendkívül fontos, hogy a tagok mindig ott legyenek. Van, akinek ebben még sokat kell fejlődnie, mások már érzik, hogy ez egy páratlan lehetőség az önmagukkal való foglalkozásra, ezért akkor is elmennek, ha rengeteg a tanulnivalójuk. Mivel a csoporttagok közül többen pszichológusnak készülnek, Andrea vendégeket – iskolapszichológust, személyiségfejlesztőt, gyógypedagógust – is meghív, akik saját tapasztalataik alapján mutatják be azt a segítő szakmát, amiben dolgoznak.

– Mivel az iskolánk vezetése is rendkívül lényegesnek tartja a megelőzést és az érzelmi intelligencia fejlesztését, az iskolapszichológussal, Lukácsi Tündével és a szociális segítővel, Némethné Szigethi Katalinnal alakítottunk egy segítő munkacsoportot – folytatta Andrea, aki hamarosan a gimnázium falain kívül is fog önismereti csoportokat szervezni kamaszoknak, szülőknek, nőknek. – Kis csapatunk érzelmiintelligencia-fejlesztő, közösségépítő foglalkozásokat, konfliktuskezelő órákat, kommunikációs gyakorlatokat is tart a gimnázium diákjainak. 

Kapcsolódó cikkek

A legjobb díszítőfestő

A legjobb díszítőfestő

2023. 03. 15. | Madarász Réka

Németh Gergő bravúros győzelmet aratott a WorldSkills Hungary versenyen díszítőfestő szakmában, így 2024-ben a lyoni világbajnokságon képviseli hazánk...

Nyelvtanárnak készül

Nyelvtanárnak készül

2023. 03. 22. | Madarász Réka

Sorozatunkban olyan fiatalok életét követjük nyomon, akiket 10 évvel ezelőtt már bemutattunk újságunkban. Locsmándi Szilvia még széchenyis diákként az...