Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Népmesék Drazsé módra
A Drazsé együttes tagjai sokoldalú zenészek – felvételünkön Tóthné Freivolt Nóra, Kárpáti Péter, Bartokos Botond és Bodoki Péter

Az együttes tagjai hisznek a játékos, mégis komoly gyermekzenékben

Népmesék Drazsé módra

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

A gyerekek népszerű soproni zenekara, a Drazsé együttes magyar népmeséket juttat el ezekben a hetekben az otthonokba online módon, mégpedig élvezetes hangjáték formájában.

Vajon ki is a Bugyuta ember? Vagy miként nyeri el a királylány kezét Zöld Péter? Ezekre a kérdésekre is megkaphatják a választ a gyerekek és szüleik, ha meghallgatják a Drazsé együttes legújabb kezdeményezését online. A Drazsé együttes zenéi, illetve tagjai éppen olyan sokszínűek, mint a drazsészemek: Tóthné Freivolt Nóra énekes és Kárpáti Péter gitáros, zeneszerző a Bánfalvi Óvoda pedagógusai, Bodoki Péter ütőhangszeres a Hoffer Dobiskolában tanítja a jövő nemzedékét, Bartokos Botond zongorista pedig zeneszerzést tanul a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Ami közös a tagokban: hisznek a játékos, mégis komoly gyermekzenékben, az óvodások és kisiskolások számára is énekelhető, valós értékeket közvetítő dalokban. Repertoárjuk nagy részét válogatott és minőségi megzenésített kortárs gyermekversek alkotják. Az elmúlt évben a soproni fellépések mellett az ország izgalmas zenei fesztiváljain is megjelentek. Idén tavasszal is számos fellépés várt volna az együttesre, ám az élet másként hozta.

– Nagyon készültünk a koncertekre, hiszen nincs is nagyobb ajándék számunkra, mint amikor látjuk a színpad előtt velünk együtt éneklő, lelkes, kisebb-nagyobb gyerekeket, ez teljesen feltölt minket, és inspirációt ad – mesélte Tóthné Freivolt Nóra. – Ám el kell fogadnunk, hogy mindez most másképp alakul, sőt a szeretett közös gyakorlásaink is elmaradnak, ám a népmeséken keresztül újra ott lehetünk képzeletben a gyerekekkel.

A gyerekek Nóri nénije és Péter bácsija már a kijárási korlátozások elején mondókákkal, dalokkal és mesékkel lepte meg saját óvodásait, innen jött később az ötlet, hogy a népmeséket különleges formában tálalják hallgatóiknak.

Míg a két óvodapedagógus a népmesék felmondásában jeleskedik, addig Bartokos Botond leül a zongorája elé, és zenei köntösbe öltözteti a meséket. Ezek után kerül el a hanganyag Bodoki Péterhez, aki effektekkel látja el a meséket, majd eljuttatja azokat a közösségi térbe. Mint a zenészek mondják: egyiküknek sem egyszerű ez az élethelyzet, ám a gyerekek és szüleik lelkes visszajelzései hatására újabb és újabb megzenésített népmesékkel készülnek a közeljövőben.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...