Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nemezeléssel őseink útján
M. Horváth Adrienn a Handler-iskola diákjait ismertette meg a nemezművességgel.

Kézzel készült érték

Nemezeléssel őseink útján

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A nemezművesség alapjaival ismertette meg a Handler-technikum leendő divatszabóit M. Horváth Adrienn. A soproni származású kézművesoktató hosszú évek óta gyakorolja a népi textilművességet.

Már a Széchenyi István Gimnázium tanulójaként lelkes híve volt Adrienn Rónai Judit néprajz szakkörének. Miután magyar szakos tanári és néprajzkutató diplomát szerzett, a Benedek Elek Óvóképző Főiskolán tanársegédként beszédművelést és népköltészetet oktatott.

– A második nomád nemzedék tagjaként nyári alkotótáborokban Magyarlukafán találkoztam a kosárkötéssel, a nemezeléssel, a szövéssel, a bőrművességgel és a fazekassággal – mesélte. – Ma már abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy amit fiatalon megtanultam, azt tovább is tudom adni.


Adrienn a családjával Pilisszentlászlóra költözött, amikor négy gyermekük közül az első iskoláskorúvá vált. Fiatal anyukaként elvégezte a Waldorf Pedagógiai Intézet kézimunkatanári szakát, majd a Nádudvari Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskolájának népi kézműves takács szakát.

– Így ért össze a tanári és a néprajzkutatói diplomám – tette hozzá mosolyogva. – Most Waldorf-iskolákban tanítok. A gyapjúfeldolgozás folyamatát kísérjük végig. Miközben a gyerekek megtapasztalják, hogyan lesz a bárány piszkos gyapjából fonál, ők maguk is egy belső úton haladnak végig: ahogy az anyag egyre rendezettebbé válik a kezük által, úgy a lelkük is egy alkímiai folyamaton megy keresztül. Azért járom az iskolákat, mert szeretnék másoknak is lehetőséget adni arra, hogy átélhessék, amit az őseink, akiknél még nem különült el annyira a külső és a belső, vagyis a fizikai és a lélek mélyén ható munka.


Azzal, hogy Adrienn rátalált az útjára, egyben visszatért a gyökereihez is: egyik nagymamája ugyanis a szőnyeggyárban, a másik pedig a selyemgyárban dolgozott Sopronban.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...