Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Ne dobd oda az életed!”
Iváncsics Beatrix két nap alatt készítette el díjnyertes rajzát. Fotó: Filep István

„Ne dobd oda az életed!”

| Huszár Judit | Soproni fiatalok

Egy ötödikes fertődi lány rajzát rakja ki 27 soproni és környékbeli iskolába a Soproni Rendőrkapitányság. A plakáttal a kábítószerek veszélyeire hívják fel a figyelmet – nagyon érzékletesen.

„Ne dobd oda az életed! Te hogy döntenél?” – ez a felirat áll a plakát tetején. Majd egy egészséges, és egy szenvedélybeteg fiatal életét is felvázolja az alkotás. Iváncsics Beatrix kicsit szégyenlősen mutatta meg a rajzát, pedig korábban már több pályázaton sikerrel szerepelt, legutóbb pedig a soproni rendőrök elismerését is kivívta.

– A facebookon látta meg az anyukám a felhívást, izgalmasnak találtam, ezért rögtön neveztem – mesélte lapunknak a Babos József Térségi Általános Iskola ötödikes diákja, aki grafikusnak készül. – Két nap alatt készítettem el a rajzot, először volt egy vázlat, majd festékes filccel megrajzoltam a végleges plakátot. A szüleim már meséltek a különböző drogokról, és ismerek is olyan fiatalt, akinek ezzel kapcsolatos problémái vannak.

Bea a Nyitott Kapu-Vár megyei pályázatára készítette a rajzot, ott ugyan nem nyert, de a Soproni Rendőrkapitányság munkatársai egyértelműen az ő munkáját találták a legjobbnak, ezért külön díjazták.

– Roppant kifejezőnek találtuk a rajzot, ez az egy kép mindent elmond, amit én egy drogprevenciós órán összefoglalok – hangsúlyozta Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Nagyon jól kidomborította Bea az egyéni választás lehetőségét, felvázolt két életutat, a drogoknak is több fajtáját lerajzolta, ugyanakkor a másik oldalon egy harmonikus családot is ábrázolt. Az illetékességi területünkhöz tartozó összes általános iskolába kitesszük a plakátot, ugyanis fontosnak tartjuk a kortársak bevonását a megelőzésbe.

Bár a rajz alapján egyértelmű, hogy maga az alkotó mit gondol a drogokról, de azért feltettük neki a kérdést. – Nagyon veszélyesek, nem ér annyit egy drog sem, hogy kockáztassuk az életünket – válaszolta a fiatal lány. 

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...