Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Most is szól a rádió
Kenéz Kolos a budapesti Manna FM stúdiójában 2019 nyarán

Most is szól a rádió

| Bertha Ágnes | Soproni fiatalok

Rádióban megszólalni nem könnyű, hétről hétre műsort készíteni és előadni még nehezebb: a 14 éves Kenéz Kolos azonban már rutinos, több adón hallhatjuk a hangját.

A Harkán élő Kenéz Kolosnak már nyolcévesen kiforrott tervei voltak: a média világa vonzotta, előbb a televíziózás, aztán rátalált a rádióra. 

– 2015-től tudatosan kutakodtam a világhálón, hogyan lehet internetes rádiót készíteni – mesélte Kolos. – Két évig egy laptop mikrofonjával vettem fel anyagokat napi eseményekről és podcastként töltöttem fel. 2017-től csatlakozhattam egy működő internetes rádióhoz hírszerkesztőként, majd egy évre rá már saját magazinműsorom lett. Ugyan a rádiót közel egy hónapja otthagytam, de a búcsút megkönnyeztem.

Emellett Kolos 2018-tól részt vesz a Tarján Rádió szerkesztésében, toplistákat, zenei adásokat készít, idén januártól pedig földfelszínen fogható adók – Gyöngyösön és Törökszentmiklóson – is átvették a műsorát. Itt különösen figyelnie kell a regionális sajátosságokra, hírekre, ehhez sok segítséget kap a helyi kollégáktól. A hazai sugárzás mellett Ausztriában, a felsőpulyai rádióban (Radio OP) is vezet műsort – magyarul. Közben a technikai felszerelése is sokat fejlődött: megtanulta a vágóprogramok kezelését, új mikrofont használ a felvételekhez.

– Nem tanultam beszédtechnikát, hangképzést, magamtól jöttem rá, hogyan kell és érdemes beszélni egy rádióműsorban – hangsúlyozta Kolos. – Sok szakembert megismertem az évek alatt – kiemelem Juhász Bálintot, akire nagyon felnézek, Györke Attilát vagy Péczeli Dórit, mindegyikük hangját országos rádióknál hallhatjuk –, tőlük is sok visszajelzést, véleményt, jogos kritikát kaptam.

Kolos júniusban fejezi be a 8. osztályt a Szent Orsolya-iskolában, középiskolai tanulmányait ugyanebben az intézményben szeretné folytatni, majd pedig érdeklődésének megfelelően továbbtanulna. Szakmai megmérettetésként idén elindult a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete tehetségkutató diákmédia pályázatán is, zenés rádióműsor kategóriában – ennek májusban várható az eredménye. A rádiózás mellett érdekli a fényképezés és az informatika is, de persze a legboldogabb akkor lenne, ha később is hallathatná a hangját az éter hullámain. 

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...