Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megtanult magyarul
Nicolas Seher Klagenfurtban él, de egy évet Sopronban töltött, hogy megtanuljon magyarul

Megtanult magyarul

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Olyat is ritkán hallani, hogy egy osztrák diák Magyarországra jön nyelvet tanulni. A Soproni Széchenyi István Gimnáziumban azonban bármi megtörténhet, még ez is.

Nicolas Seher magyar édesanyjával, szlovén–osztrák édesapjával és két fiatalabb testvérével Klagenfurtban él. Nyelvtanulás céljából érkezett egy tanévre Sopronba. Gimnáziumi osztályába annyira jól beilleszkedett, hogy alig-alig akart visszatérni szülővárosába. 

– Korábban nem voltam túl szociális, az osztálytársaim sem nagyon kedveltek, mivel a tanárok kis kedvence voltam – mesélte Niko. – A Széchenyi osztályközösségében sikerült kinyílnom. Rengeteget segített ebben az osztályfőnököm, Kovácsné Bella Irén. Remek ötlet volt, hogy a tavalyi év végi osztálykiránduláson már a 10.d tagjaként vettem részt, így szeptemberben ismerős arcok fogadtak a tanteremben.

Nikóval édesanyja kezdetben csak magyarul beszélt, majd – hogy szót értsen a csoporttársaival – a szlovén–német nyelvű oviban „kénytelen” volt a németet is elsajátítani. A céltudatos fiú egy szlovén gimi nyelvi tagozatán németül, szlovénül, angolul és olaszul tanult, a japán nyelvvel pedig autodidakta módon ismerkedett meg. Hogy tovább bővítse a repertoárt, emellett, hogy a nyelvtannal és az írással se legyenek nehézségei, úgy döntött, egy évet Magyarországon tölt. Anyukája és nagymamája támogatták a tervet – a fiú hol az egyiküknél, hol a másikuknál lakott. Délutáni elfoglaltságként Niko az atlétikacsapatba és énekkarra járt.

– Nagyon nehéz a távozás, hiányozni fognak az új barátaim és a tanáraim – fejezte be Niko. – Apukám egyik feltétele azonban az volt, hogy Ausztriában érettségizzek, és tegyem le a nyelvvizsgákat. Utána már én döntök a sorsomról. Magyarországon szeretnék élni, és angol–testnevelés szakos tanárként dolgozni. 

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...