Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Megérdemelt siker

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Két rendkívül kreatív handleros tanárnő a tavalyi tanévben Nyomozás Erdélyben címmel krimijátékot szervezett az iskola két informatikus osztályának.

Horváth Anita, a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájának informatika szakos tanára és kolléganője, a magyar nyelv és irodalom szakos Horváthné Gyurisán Szabina a tavaly áprilisi digitális témahétre különleges projekttel készült. A Nyomozás Erdélyben című krimijátéknak csak az előkészületei három hetet vettek igénybe, mialatt – más szaktanárok bevonásával – rendhagyó órákat tartottak a kilencedik és tizedik informatikus osztályosoknak, akik mit sem sejtettek abból, hogy mi készül… 

– A Nyomozás Erdélyben című projekt célja az volt, hogy a diákok átéljék a krimi műfajának jellegzetességeit: nyomozóként derítsenek fel egy gyilkosságot, miközben a többi tantárgy keretében megszerzett ismereteiket szükségszerűen digitális környezetben alkalmazzák – mesélte Horváth Anita ötletgazda. – A krimijáték öt napon keresztül zajlott, és egymásra épülő feladatokból állt, melyeket egy internetes applikáción kaptak folyamatosan a tanulók.

A játék egy halálhírrel vette kezdetét, és természetesen a gyilkos kilétének kiderítése volt a cél. A nyomozást diákokból álló csapatok végezték, a szereplőket pedig az iskola tanárai alakították. Mind a pedagógusok, mind a diákok hihetetlenül jól szórakoztak. A fáradhatatlan tanárnőknek mindössze két hetük volt arra, hogy anyagot állítsanak össze a Digitális Pedagógiai és Módszertani Központ pedagógus pályázatára. Méltán nyerték el az első helyezést és a „Kódoljunk STEM projektet” különdíját.

– A Tempus Közalapítvány Digitális Módszertár felületére is pályáztunk ugyanezzel a projektünkkel, és Digitális pedagógus-díjat kaptunk – tette hozzá Horváthné Gyurisán Szabina. – A digitális tér konferencián mutattuk be a munkánkat, miután arról beszéltünk, hogy mit jelent számunkra digitális tanárnak lenni.

Horváthné Gyurisán Szabina és Horváth Anita krimijátéka több pályázaton is nyert

Kapcsolódó cikkek