Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Médiakör a Széchenyiben
A kis közösség az iskola diákéletét igyekszik színesebbé tenni Fotó: Németh Péter

A régi hagyományokat folytatva hozták létre a csoportot

Médiakör a Széchenyiben

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A napokban kezdte meg tevékenységét a Széchenyi István Gimnázium médiaköre. A lelkes diákokból szerveződött csoport tagjai játszva sajátítják el az újságírás, a rádiózás, a televíziózás és az évkönyv-szerkesztés fortélyait.

Részben a régi hagyományokat folytatva, részben új kezdeményezésként hozták létre a Széchenyista Médiakört. A körülbelül 25 aktív tagot számláló csapat az iskola diákéletét igyekszik színesebbé tenni.


– A médiakör egyik fontos célkitűzése a nem formális tanulás, vagyis az, hogy diákjaink szórakozva szerezzenek új ismereteket – tudtuk meg Egész Tamás igazgatóhelyettestől, a Széchenyista Médiakör egyik vezetőjétől. – A média világa iránt érdeklődő tanulóink saját bőrükön tapasztalhatják meg, milyen érzés kiállni a kamera elé, egy szerkesztőségben dolgozni vagy akár kimenni „terepre”.


A diákok néhány hetes sajtóetikai, műfajelméleti gyorstalpalón vettek részt – rengeteg gyakorlattal –, majd maguk dönthették el, hogy az iskolaújság, az iskolarádió, az iskolatévé vagy az évkönyv létrehozásában szeretnének-e részt venni.


– Az egykori széchenyisek talán még emlékeznek arra, hogy a ’90-es években meg-megjelent a SZIG-MA című iskolaújság – folytatja Egész Tamás. – A nevet megtartva, de 1. évfolyam/ 1. számmal indítjuk el a lapot, ami változatos témákat érint majd: lesz benne minden, ami a diákélettel kapcsolatos, illetve a fiatalokat foglalkoztathatja.


Az iskolarádió gondolata három diák – Bertalan Kristóf, Csonka László és Koloszár István – fejéből pattant ki. Előre felvett, konzerv műsorok teszik majd zajosabbá a tanórák közötti szüneteket. November közepén-végén a díszteremben rendhagyó híradóval indul az iskolatévé, melynek adásai a YouTube-ra is felkerülnek. A Széchenyista Médiakört három tanárnő, Böröczki Eszter, Horváth Bernadett és Juhászné Sebestyén Andrea vezeti.  

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...