Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lezárult a jubileumi év

Szent Orsolya: Intézménybővítéssel, programokkal ünnepelt

Lezárult a jubileumi év

| Bertha Ágnes | Soproni fiatalok

A múlt keddi püspöki szentmisével lezárult a Szent Orsolya Gimnázium jubileumi éve. A 275 éves ünnepségsorozat intézménybővüléssel indult, és versenyekkel, kiállításokkal színesítette az évet.

– A Szent Orsolya-iskola jubileumi éve nem azonos a tanévvel – hangsúlyozta dr. Kovács András igazgató. – Az október 21-i Orsolya-nappal indult, és május 16-ával, az Orsolya-rend soproni alapításának évfordulóján zárult.

Az Orsolya-napot azonban megelőzte szeptemberben a Szent Anna Óvoda–Bölcsőde átadása: a Halász utcai, egykori Voss-féle árvaház megalakulásának 250. évfordulójára a 21. század követelményeinek megfelelő külső–belsővel született újjá. Októberben az Orsolya téri épület egyik tantermében állandó, folyamatosan bővülő kiállítás nyílt, mellette a zsibongóban pedig hat rollap az iskola történetét mutatja be 1747-től napjainkig. Emellett egy gránit emléktáblát is avattak az évforduló tiszteletére a főportával szemben.


A tanévben számos változatos program született a jubileum kapcsán: ősszel kerekasztal-beszélgetéssel idézték fel az újraindulás időszakát, az óvodásoknak és az alsósoknak rajzpályázatot hirdettek – a legszebb alkotásokból kerítéskiállítás nyílt a Deák téren –, majd az intézmény szülői választmánya tett közzé alkotói pályázatot „Híres Orsolyám” címmel, melynek ünnepélyes eredményhirdetése a napokban lesz. Városi mesemondó versenyt szerveztek alsó tagozatosoknak, négy korcsoportban pedig megyei énekversenyt hirdettek. Április közepén neves zsűri részvételével egyházmegyei szavalóversenyen mérették meg magukat a felsős–gimnazista korosztály képviselői.

– A múlt keddi, püspöki szentmisével sokszínű programsorozatunk lezárult – tette hozzá az igazgató. – A jubileumi év eseményeit bemutató rendhagyó évkönyvünk a közeljövőben jelenik meg. A 275 éves évfordulónkhoz méltó keretet adott a főépületeink teljes külső–belső megújulása, és új intézményeink, bölcsődénk és óvodánk nyitása.


A szentmisén az iskola kórusa mellett – akiket Krasznainé Szakál Andrea dirigált – a pedagógusokból összeállt, alkalmi ének- és zenekar is szerepelt, vezetőjük Nagy Lajos, a budapesti Imperfectum zenekar vezetője volt.

– Az élet azonban az évforduló után sem áll meg: nyáron az alsó tagozatnak otthont adó Deák téri épületünk felújítása kezdődik el – zárta dr. Kovács András. – A beiskolázás megerősít bennünket abban, hogy minden tagozatunkra van kereslet: sokan jelentkeznek bölcsődénkbe, óvodánkba, 1. osztályba, illetve továbbra is népszerű a 8 és 4 osztályos gimnáziumi képzésünk. A felújított épületek pedig lehetőséget adnak a bővülésre is.

Iskolatörténet – A Szent Orsolya Rend 1747. május 16-án kezdte el Sopronban tanítását. A rend kétszáz éve alatt működött az intézményben külső és belső elemi iskola, ipariskola, elemi és polgári tanítóképző, polgári leányiskola, leánygimnázium, mezőgazdasági leány középiskola, valamint varróiskola, rajz–festészeti, ismétlő- és cselédiskola. 1948-ban az intézményt államosították, előbb Orsolya téri Általános Iskola, majd 1982-től a Petőfi téri iskola hozzácsatolásával Belvárosi Általános Iskola néven működött magas színvonalon, például matematika tagozatos osztályokkal. Az orsolyita rend 1991-ben kapta vissza az iskolát, még ebben az évben újraindult a kollégium, 1992-től a nyolc-, 1994 szeptemberétől pedig a négyosztályos gimnáziumi képzés is elkezdődött. 2016-tól az egykori Szent Margit Óvoda is az Orsolya-gimnázium egységeként működik, 2022 szeptemberétől bölcsődével is bővült az ellátás.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...