Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lélektől lélekig
Martos Virág (b) és Mendéné Lajtai Krisztina (j) a zene- és művészetterápiás csoporttal. A fiatalok valamennyien közreműködtek Firák Benjámin (középen) kiállításmegnyitóján. Fotó: Németh Péte

Firák Benjámin bemutatkozó kiállítása

Lélektől lélekig

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

– Ez egy örömcsoport, együtt sírunk és nevetünk – így jellemezte Martos Virág a zene- és művészetterápiás foglalkozásokat. A speciális csoport tavaly szeptember óta működik a Macskakő Gyermekmúzeumban, ennek tagja Firák Benjámin is, akinek megnyílt bemutatkozó kiállítása.

Együtt érkeznek a szülők és a (már közel felnőtt korú) fiatalok a Macskakő Gyermekmúzeumba – minden második héten szerdán itt tartják a zene- és művészetterápiás foglalkozásokat. Van köztük egy fiatalember, aki mindig jóval a kezdés előtt elfoglalja a helyét, nagyon fontosak neki ezek a találkozások. Ő a 22 éves soproni Firák Benjámin. Beni hat éve rajzol, különböző technikákat sajátított el, úgy érzi, hogy így tudja igazán kifejezni magát. Édesanyja és több más szülő együtt kereste meg tavaly Mendéné Lajtai Krisztina gyógypedagógust, hogy a tanulásban akadályozott gyermekeik fejlesztésében segítsen. Helyszínként adódott a Soproni Múzeum gyermekmúzeumának újonnan nyílt közösségi tere, ahol Krisztina és zenésztársa, Martos Virág múzeumpedagógus elindította a zene- és művészetterápiás foglalkozásokat.

– Ez egy örömcsoport, együtt sírunk és nevetünk – meséli Martos Virág. – A foglalkozásokon csak a fiatalok vesznek részt, de a jeles napokat, például adventet, karácsonyt, húsvétot együtt ünnepeljük a szülőkkel. Most is együtt készült a csoport, hiszen mindenki ott volt közreműködőként Benjámin kiállításmegnyitóján, együtt énekeltünk, zenéltünk. A közösen átélt élmények éppúgy gazdagítják a pedagógusokat, a múzeum munkatársait, a szülőket, mint magukat a fiatalokat. Így a zene és a művészetterápia a lélektől lélekig ható ajándékozás csodálatos eszközévé válik.

Beninek elsősorban ceruza-, pasztellkréta rajzai, grafikái kerültek ki a falakra, a tárlatot Horváth Endre fotóművész nyitotta meg. A Lélekfa című kiállítást egészen június elsejéig megnézhetik hétfő kivételével naponta 10–18 óráig a Macskakő Gyermekmúzeumban.

Kapcsolódó cikkek